Bombariadó szakította félbe a Magyarok Nyilai pert

2011.03.02. 10:02 Módosítva: 2011.03.02. 13:31
Fél tízkor egy ismeretlen telefonáló hívta a rendőrséget, hogy bomba van a Fővárosi Bíróság épületében. A bombariadó miatt félbe kellett szakítani többek között a Budaházy György és társai ellen szerdán indult büntetőpert. A tárgyalás nem sokkal egy óra után folytatódhatott.

Alig telt el egy óra a Fővárosi Bíróságon a Budaházy György és társai ellen indított büntetőper nyitó tárgyalásából, máris félbe kellett szakítani a nagy érdeklődés övezte eseményt, jelentette tudósítónk. A tárgyalást vezető bíró háromnegyed tíz körül bejelentette, hogy bombariadót rendeltek el, és el kell hagyni a bíróság épületét.

A tárgyalás elején, a símaszkos büntetés végrehajtási őrök által kísért Budaházy "Szabadság!" felkiáltással lépett a terembe, mire a jórészt szimpatizánsokból álló közönség tapssal köszöntötte. Ettől eltekintve más, a bíróság munkáját akadályozó incidens ekkor még nem történt.

Ezután a harmadrendű vádlott, Sz. István indítványozta, hogy az ügyész, Horváth László elfogultsága miatt más ügyészt jelöljenek ki az ügyben. A harmadrendű vádlott kérte azt is, hogy a bilincseiket vegyék le, mert ő például jegyzetelni akar. Róla és Budaházyról is levették a bilincseket.

Kenéz Andrea bírónő ezután jelentette be, hogy valaki robbantással fenyegette meg a bíróságot.

Körülbelül negyed tizenegyre mindenki elhagyta az épületet, a rendőrség lezárta a Markó utca bíróság előtti szakaszát. Budaházy szimpatizánsai meg vannak róla győződve, hogy a tárgyalás megzavarása volt az ismeretlen telefonáló célja, a szokásosnál szigorúbb reggeli beléptetés és biztonsági ellenőrzés miatt nem valószínű, hogy valóban bomba lenne az épületben, mondták tudósítónknak.

A rendőrség központi ügyeletére fél tíz körül érkezett a telefonhívás, hogy a Markó utca 21-ben 9 óra 50 perc körül bomba fog robbanni, mondta az Indexnek a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A rendőrség kiürítette az épületet, amit tűzszerészek kutattak át. Robbanószerkezetet végül nem találtak. Az ismeretlen telefonáló ellen közveszéllyel fenyegetés miatt indul büntetőeljárás.

Az épület átvizsgálása után délután egykor folytatódhatott a tárgyalás.

Terrorvádak

A Központi Nyomozó Főügyészség 34 oldalas vádirata szerint Budaházy György 2007 elején egy "Hunnia Mozgalomnak" nevezett csoportot hozott létre és vezetett abból a célból, hogy országgyűlési képviselők elleni megfélemlítő támadásokkal befolyásolják a parlamenti döntéseket.

A vád szerint a csoport tagjai Budaházy utasítására 2007 decemberében Hiller István és Kóka János ingatlanjai ellen fegyveres, illetve Molotov-koktélos támadást hajtottak végre, majd 2008. február 8-ára virradóra hasonló támadást intéztek több településen más országgyűlési képviselők ingatlanjai ellen. Így akarták befolyásolni az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény parlamenti elfogadását. Később, 2009. április 8-án egy miskolci, egy Szigetváron lakó és egy adonyi országgyűlési képviselő házánál akartak elhelyezni futball-labdába rejtett pokolgépeket; a bombákat egy időben akarták felrobbantani, ezt azonban a rendőrség megakadályozta.

A vád szerint szintén Budaházy György utasítására követték el a csoport tagjai 2007-ben az SZDSZ XI. kerületi székháza, továbbá az MSZP kispesti és kőbányai székházai elleni Molotov-koktélos támadásokat, és számos más hasonló akciót Szilvásy György volt titokminiszter ingatlanja, illetve szórakozóhelyek és jegyirodák ellen.

Budaházy utasítására a csoport négy tagja 2007 decemberében fémrudakkal bántalmazta Csintalan Sándort, a Hír Televízió műsorvezetőjét egy III. kerületi társasház teremgarázsában, mert a sértett a műsorában a mozgalom tagjait huligánoknak, rongálóknak nevezte. Csintalan Sándor nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Budaházy György ebben az ügyben több mint másfél éve előzetes letartóztatásban van.