Volt gárdisták járőrőznek Gyöngyöspatán

2011.03.03. 16:55
Vasárnap nagygyűlést tart a Jobbik a mátrai településen, miután a helyi jobbikos vezető egy öngyilkosságot az árvízkárosult romák beköltöztetése és a "cigánybűnözés" elleni tiltakozásként értelmez.

A Heves megyei faluban napok óta állomásoznak a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület emberei. A helyiek szerint pár tucat emberről van szó, akiknek egy helyi férfi ajánlotta fel a házát, hogy az intenzív, 24 órás járőrözés idejére ott húzzák meg magukat.

A faluban többen úgy tudják, az egyenruhásokat, akik a Magyar Hírlap cikke szerint az egykori gárdakapitány Kiss Róberthez köthetők, Juhász Oszkár, a Jobbik helyi elnöke hívta a faluba. Juhász az Indexnek elmondta, az aktivisták a jobbikos videóújság, a Barikád Tv múlt heti filmje miatt döntöttek úgy, jelenlétükkel segítenek rendet teremteni a településen.

A barikádos anyag szerint a múlt héten azért lett öngyilkos egy idős férfi, mert egészségi problémái mellett nem bírta elviselni, hogy romák költözzenek a szomszédságába. Két, a szeptemberi árvízben használhatatlanná vált patai ház helyett ugyanis a Vöröskereszt a károsult roma családokat a Bajcsy-Zsilinszky utcában juttatta volna otthonhoz.

A Bajcsy-Zsilinszky utcaiak állítólag nem akartak több romát a környezetükbe, ezért az önkormányzathoz fordultak, és a január 31-ei testületi ülésen követelték, akadályozzák meg a lakásvásárlást. Tábi László polgármester az Indexnek elismerte, a testület levelet írt a Vöröskeresztnek, hogy a feszültségre tekintettel más megoldást keressenek.

Farkas János, a gyöngyöspatai cigány önkormányzat elnöke szerint az elhunyt férfival jó kapcsolatuk volt a romáknak, együtt jártak például szüretelni, és kizártnak tartja, hogy az amúgy súlyos egészségügyi problémákkal küzdő bácsi a romák beköltözésének lehetősége miatt lett öngyilkos. Szerinte a hajcihőt az őszi polgármester-választást elbukó Juhász Oszkár gerjeszti, amit az is mutat, hogy ő vezette körbe a faluban a barikádos stábot, hogy politikai tőkét kovácsoljon magának. Tábi László ugyanis a lemondást fontolgatja.

Farkas szerint a körzetes rendőr nemrég arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy 10-12 roma fiatal ellen zajlik eljárás, ezért tisztességtelen az egész népcsoportot megbélyegezni. A településen mintegy 2500-an laknak, az ötödük roma. Juhász kifejtette, hogy ennél lényegesen több a bűnöző, de számot vagy arányt nem kíván telárulni. Mint mondta, alapvetően a fiatal, 15-17 éves korúakkal van a baj, akik már a munkanélküliségre szocializálódtak, és kiemelt négy notóriusan bűnöző életmódot folytató családot.

Farkas szerint az átköltöztetendő családoknak semmilyen rendőrségi ügyük nincs. Juhász nem kívánt az ügyben nyilatkozni, csak annyit mondott, hogy mivel a bűnözőket a roma közösség nem veti ki, az indulatok az egész cigányság ellen irányulnak, jóllehet ott is vannak dolgozó, tisztességes emberek.

Vasárnapra Juhász Oszkár jobbikos demonstrációt szervezett Gyöngyöspatára, ahol Vona Gábor pártelnök és Sneider Tamás képviselő is beszédet mond. Farkas János ckö-elnök szerint a járőrözés és a feszültségkeltés miatt mindenki fél, a roma gyerekek nem mernek iskolába járni. "Nagyon félünk a szombattól, állítólag kétezer embert várnak. Próbálnak minket kollektíven elítélni. Kikérjük magunknak, hogy csak azért, mert cigányok vagyunk, megbélyegezzenek."