Túl erős a kerületi lobbi Budapesten

2011.03.04. 16:26

Miközben a Belügyminisztériumban készül az új önkormányzati törvény, továbbra sem körvonalazódik, hogyan szervezzék át a budapesti közigazgatást. A választások előtt Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati témákban akkoriban legtöbbet megszólaló politikusa többször is jelezte, át kell szervezni a főváros és a kerületek közti hatásköröket, mert a mostani rendszerben kódolva vannak a patthelyzetek.

Úgy tudjuk, a kormánynak nincs erős álláspontja az ügyben. Inkább azt várják, hogy a fővárosi fideszesek maguk döntsenek .

Az egymástól legtávolabb álló két nagy lehetőség közül az egyik arról szólna, hogy minden fontos döntés a Fővárosi Közgyűléshez kerüljön, és a kerületek csak elöljáróságokként működjenek. A másik lehetőség, hogy a kerületek megerősödnek, és felettük nem a választott közgyűlés, hanem csak a budapesti kormányhivatal maradna.

„Fontos szempont, hogy a parlamenti kétharmad nem lenne meg a kerületi polgármesteri tisztséget is viselő fideszesek nélkül” – mondta az Indexnek egy befolyásos kormányzati politikus, jelezve a helyzet érzékenységét.