Kovács Zoltán húsz éve mindenkit agyonver

2011.03.05. 00:57
Fideszes, MSZP-s és jobbikos jelölt között dől el a vasárnapi pápai időközi polgármester-választás, amit azért kellett kiírni, mert Kovács Zoltán polgármestert a Veszprém megyei kormányhivatal vezetőjévé nevezték ki.

„Ez nem egy mérsékelt, konzervatív párt, ez egy radikális párt. Hétfőn népszavazást akartak a privatizációról, pénteken már nem biztos. Komoly politikai erő nem váltogatja öt nap alatt a politikai akcióterveit. Úgy látom, meg vannak ijedve. Nekem van türelmem kivárni, hogy legyen Magyarországon egy nyugodt, mérsékelt, konzervatív jobboldal.”

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Fotók: Barakonyi Szabolcs

A pápai származású Gyurcsány Ferenc mondta ezt friss miniszterelnökként a Jókai Mór Művelődési Központ nagytermében, amikor utoljára, 2004 októberében a városban jártunk.

Elég sok minden történt azóta, Pápát is kicsit szürkébbnek látjuk, mint akkor, de ennek alighanem csak az időjárás az oka. Hideg van, embert az utcán alig látni. Beülünk a Teddy Bearbe, a központban, csak mi vagyunk. A díszletet a rock and roll kellékei adják, Elvis Presley, a hatvanas évek amerikai országúti cirkálói, flipper, öcsi, satöbbi.

A vasárnapi polgármester-választás szemmel láthatóan senkit nem érdekel itt, nem úgy a helyi focicsapat. Mint megtudjuk, ide járnak a játékosok, legalábbis egy részük, van köztük magyar és külföldi is, de név szerint senkit nem árulnak be. Illetve egyet mégis, a „négert”. Mivel a keretben a 300 ezer eurót érő nigériai David Abwo az egyetlen fekete bőrű, így nem nehéz őt beazonosítanunk.

Azt mondják, kicsit nagyképűek a focisták, milyenek is lennének, hiszen NB I.-esek, ha kicsit többet isznak a kelleténél, és eltörnek ezt-azt, akkor a főnökasszony lekever nekik egy-két pofont, és minden el van intézve.

Mielőtt valaki azzal vádolna minket, hogy beáruljuk a vezetőedzőnél a jobb sorsra érdemes játékosokat, mindenkit meg kell nyugtatnunk: a vezetőedző maga is járt ide egy időben, mígnem jó egy évvel ezelőtt egy görbe estén kötekedett a helyiekkel, szidta a főnökasszonyt, 22 500 forint értékben összetört ezt-azt. Végül garázdaság és rongálás miatt öt hónapos felfüggesztett fogházbüntetést kapott, de a helyén maradhatott, mert amúgy nyilván jó edző.

Na, de hát ennek semmi köze nincs a pápai polgármester-választáshoz.

***

Kovács Zoltán polgármestert a Veszprém megyei kormányhivatal vezetőjévé nevezték ki, és mivel a törvény szerint polgármester ilyen funkciót nem tölthet be, ezért időközi választást kellett kiírni. A jelöltek: Áldozó Tamás (Fidesz), Grőber Attila (MSZP), Orbán Imre (Jobbik).

Grőber Attila
Grőber Attila

Kovács már 1985-ben indult a többes jelölésű helyi tanácstagi választáson, és a szavazatok nyolcvan százalékával nyert, majd belépett a Kövér László szervezte helyi Fideszbe. 1990-ben polgármesterré választotta a képviselő-testület, 1994-től 2010-ig pedig a nép, mégpedig rendre imponáló fölénnyel. (A legszorosabb 2002-ben volt a választás, amikor az MSZP–SZDSZ-es Németh Márta 44,46 százalékot kapott, a többi szavazat Kovácsé lett.)

Választást Kovács Zoltán még nem veszített, pedig 1998-tól egyéni országgyűlési képviselőjelöltként is mindig indul. 2002-től már az első fordulóban mandátumot szerzett.

Hogy mi a titka? Körkérdésünkre a legtöbben azt válaszolták. 1. Pápa iskolaváros, sok a fiatal. 2. Pápa konzervatív város. 3. Szimpatikus az embereknek. 4. Pápán nem szeretik a kommunistákat.

Ami tény: a rendszerváltás előtt Pápát nem különösebben fejlesztették, amit a helyiek nem is nagyon bánnak, mivel így nincsenek nagy lakótelepek a belvárosban, ahogy környezetszennyező gyárak, sztálinbarokk lakótömbök sem.

Van viszont termálfürdő, a girbegurba utcáit megőrző belváros, sok-sok bevásárlóudvarral, szűk gyalogutcákkal.

***

A rendszerváltás utáni tizenegy polgármester- és országgyűlési választást egy kivétellel a Fidesz, két kivétellel Kovács Zoltán nyerte. 1990-ben Kövér László lett a város országgyűlési képviselője, 1994-ben a varsói gyors az MSZP-s Tulok Andrást repítette a parlamentbe.

„Más volt akkoriban a tekintélye a parlamentnek, mint most – mondja a most 61 éves egykori szocialista képviselő. – Felemelő érzés volt negyedévenként bemenni az ülésszakokra.”

Itt egy pillanatra megakadtunk, mivel úgy emlékeztünk, hogy a negyedéves ülésszakozás a rendszerváltás előtt volt jellemző. Nos, visszakérdezésünk után kiderült, hogy Tulok András bizony az 1985–90 közötti parlamentre gondolt, ugyanis már akkor országgyűlési képviselővé választották.

Tulok András
Tulok András

Már-már védekezően teszi hozzá: „1985-ben is volt kampány, hiszen többes jelölés volt” – mondta. És ellenfelétől jobbra vagy balra állt? „Inkább jobbra” – mondta.

1970-től 1989-ig tartó MSZMP-s korszaka után lépett be az MSZP-be, ahol karrierje az 1994-os országgyűlési választáson teljesedett ki; megelőzte az MDF-es és az SZDSZ-es jelöltet, a fideszes Kövér László még a második fordulóba se jutott be. Kövérrel állítólag az volt a baj, hogy nem élt Pápán, és nem volt szimpatikus.

Kováccsal Tuloknak sem volt különösebb baja – habár az 1998-as polgármester-választáson már-már megsemmisítő, 78:22-es vereséget szenvedett tőle.

A mai MSZP-ről az a véleménye, hogy alkalmas vezető kell: egyrészt feddhetetlen (Mesterházy Attila ebben a tekintetben oké), másrészt olyan kiállású, amilyen mondjuk Horn Gyulának volt (Mesterházy ebben a tekintetben nem oké).

***

A papírforma alapján a fideszes Áldozó Tamás nyeri a pápai választást, nagyjából hatvan százalékpontos eredménnyel, megelőzve a harmincszázalékos MSZP-s Grőbert és a tízszázalékos jobbikos Orbánt.

Áldozó maga is úgy gondolja, nincs mitől tartania. A választás előtt három nappal például nincs is Pápán, Budapesten intézi a város ügyeit. Előtte egy nappal Pestről jöttek segíteni: Völner Pál államtitkár jelentette be, hogy fejlesztik a 83-as út Pápa–Győr közötti szakaszát.

03

Pápa kisváros, Áldozó Grőberrel egy iskolában tanított, Kováccsal egy csapatban focizott, tizenhárom éve helyettese a polgármesternek. „Nem szokott itt sárdobálós kampány lenni, a valódi problémák kerülnek a középpontba – mondja. Valódi probléma a városfejlesztés (még mindig elég sok a romos ház a belső részen) és a munkahelyteremtés (több ezer munkahely szűnt meg a vasipar és a textilipar összeomlásával).

Áldozó nem tart attól, hogy a választás érdektelenségbe süllyedne. A szelvénygyűjtés idején hasonló aktivitást tapasztalt, mint ősszel, amikor a választópolgárok 38 százaléka ment el szavazni.

***

A város egyetlen kampányeseménye három nappal a választás előtt egy MSZP-s kampányzáró sajtótájékoztató volt, ahol Grőber Attila mellett megjelent Gőgös Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő, volt földművelésügyi államtitkár, de neki csak annyi volt a szerepe, hogy az adórendszert ostorozza. (Gőgös különben a 2010. tavaszi országgyűlési választáson 14 és félezer szavazattal kapott kevesebbet Kovácsnál.)

A sajtótájékoztatót az ipari parkban lévő second hand bolt parkolójában tartották, az autósok kedvesen kerülgették az MSZP-s politikust. Szovjet laktanya volt ezen a területen valamikor, most lakóházak és ipari létesítmények állnak itt, de sok helyen hiányzik a járda, és mintha hiányozna a tudatosság a területrendezésből.

05

A választás a helyi MSZP szerint – nem fogják kitalálni – nem pártokról, hanem a város jövőjéről szól. Az országos politikai trendeket persze Grőber szerint sem lehet kizárni, és a Fidesz ugyan számos hibát elkövetett az elmúlt hónapokban, de ebből nem az MSZP húzott hasznot – legalábbis a közvélemény-kutatási adatok szerint.

„Őszintén hiszek benne, hogy legyőzöm a fideszes jelöltet” – mondja Grőber Attila, aki elmondása szerint ajánlószelvényeket is könnyebben kapott, mint tavaly ősszel, amikor négyezer szavazattal maradt le Kovácstól.

Jóslatokba nem akart bocsátkozni, de azt ígéri, már a részvételi adatokból pontosan megmondja, melyik jelölt hány százalékot szerzett. Ami azt illeti, ez is egy mutatvány.