Lázár alkotmányozni hívja az ellenzéket

2011.03.07. 13:10
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A fideszes Cserna Gábort az ősszel választották meg Dunaújváros polgármesterévé, 1990-től a város önkormányzati képviselője. Egyszer, 2002 és 2006 között volt már parlamenti képviselő.

  • Az OECD-nagykövetnek kinevezett Mikola István helyett Cserna Gábort delegálja a Fidesz a parlamentbe Fejér megyei listájáról. Mandátumát igazolták, a képviselő letette az esküt.

    Fotók: Barakonyi Szabolcs
    Fotók: Barakonyi Szabolcs
  • A negyedik interpelláló az elempés Vágó Gábor, aki szerint a kormány hitegeti "a szociális katasztrófa szélén táncoló embereket". A szocialista Varga László majdnem ugyanerről beszél majd amikor a szociális válság megfékezésére tett kísérletekről érdeklődik. Párttársát, Pál Tibort az M0-ás körgyűrű déli szakaszának építése, illetve nem építése aggasztja, míg a jobbikos Szávay István azt kifogásolja, hogy a kormány kirekeszti a Magyar Állandó Értekezlet szakbizottságaiból az ellenzéket. Ha lesz rá idő, nyolcadikként a jobbikos Vágó Sebestyén veszi elő a vesszőparipát, az iránt érdeklődik, hogy "meddig marad az SZDSZ holdudvar uralma a közszolgálati rádióban".

  • A nap első interpellálója a szocialista Lamperth Mónika lesz, őt az érdekli, hogy "mennyibe kerül a szemfényvesztés", a kérdésre Navracsics Tibortól vár választ. Másodikként a fideszes Heintz Tamás kérdez alá a kormánynak, az érdekli, hogy hogyan fékezi meg a kormány "a gyógyszerellátást veszélyeztető törvénytelen marketingakciókat". A harmadik interpelláló a jobbikos Gyenes Géza lesz, aki elképesztően hosszú címet adott felszólalásának: "Az egészségügyben dolgozók létszámának milyen mértékben kell csökkennie, szakmai és korösszetételének milyen mértékben kell romlania ahhoz, hogy elérje azt az ingerküszöböt, amely a növekvõ munkaerõhiány kezelésére érdemi lépésekre készteti a Kormányzatot?"<

  • Hétfőn mindenek előtt Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatja a parlamentet és az országot a kolontári iszapömlés elhárítására tett intézkedésekről. A miniszter tájékoztatójára minden bizonnyal reagál majd minden párt, a reakciójukra pedig várhatóan viszontreagál a belügyminiszter. Ezt követően a jobbikos Dúró Dóra a tankötelezettség korhatárának csökkentése helyett bentlakásos iskolák alapítását javasolja majd, az elempés Scheiring Gábor munkaerőpiaci katasztrófa rémképét festi fel, a szocialista Mesterházy Attila megjegyzéseket fűz az Orbán-csomaghoz, a kereszténydemokrata Seszták Oszkár a beregi árvíz utáni összefogásról beszél, a fideszes Lázár János pedig az "áprilisi alkotmányról".

  • Szélesre tárják az alkotmányozás kapuját

    Fontos kérdésekben születhet döntés hétfőn a parlamentben: például elfogadják az alkotmányozás alapelveit, illetve végrehajtják az Európai Bizottság által kért módosításokat a médiatörvényen, továbbá a szocialisták sajátos szerepfelfogásának köszönhetően név szerint szavazhatnak a semmisségi törvényről. Ez azokat a 2006 őszén született bírósági ítéleteket érinti, amelyek kizárólag rendőri jelentéseken és tanúvallomásokon alapultak.