Rosszul kopiztak egy részt a Széll Kálmán-tervbe

2011.03.07. 21:42 Módosítva: 2011.03.07. 21:43
A Matolcsy-minisztérium a fideszes frakcióvita után küldte a szövegből kihagyott helyre illeszthető grafikont, de a szerkesztés során bent felejtették az államtitkár hozzáfűzéseit is az egyetemi képzés átalakításáról. A Miniszterelnökség azonban el akarta kerülni a blamázst, hogy alapszintű hiba csúszott a gazdaságátalakító tervbe, és napokig nem cáfolta a költségtérítéses képzés megszüntetését.

Az egyetemi fizetős képzések megszüntetéséről szóló pont egy utolsó pillanatban bekopizott grafikonnal került a Széll Kálmán tervbe, és nemcsak az egyetemi vezetőket, de a fideszes oktatáspolitikusokat is váratlanul érte, értesült az Index.

szell

Információink szerint az oktatásról szóló fejezetből a szerkesztés lezárása előtt nem sokkal még hiányzott egy rész . A Fideszben lezajlott vita idején a terv készítői úgy tudták, hogy a hiányzó részt majd a nemzetgazdasági tárca küldi el. A minisztériumtól érkezett is egy grafikon a reáltudományos és műszaki képzésben tanulók arányáról, amelyet az utolsó pillanatban illesztettek a szövegbe.

A grafikon alatt azonban a kiadvány egészétől elütő betűtípussal ott maradtak Naszvadi György államtitkár megjegyzései. Ezek között szerepel "a költségtérítéses képzés fokozatos kivezetése". Ezt a legtöbben az egyetemi fizetős képzések megszüntetéseként értelmezték.

Jelenleg a 300 ezer felsőoktatásban tanuló hallgató fele fizet tanulmányaiért. Az ebből befolyó pénz egyes állami felsőoktatási intézmények költségvetésének 30-40 százalékát teszi ki, így ezek megszüntetése szabályosan ellehetetlenítené az egyetemeket.

A Magyar Nemzetnek pénteken még fideszes oktatáspolitikusok is azt mondták, hogy ez a pont véletlenül kerülhetett a Széll Kálmán-tervbe és félreértésről lehet szól. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője először inkább nem mondott semmit, majd annyit nyilatkozott, hogy erről majd a Nemzetierőforrás-minisztérium fog dönteni.

Úgy tudjuk, a Fidesz köreiben is élénk ötletelés folyt, mire utalhat ez a pont, ilyen lépésről ugyanis semmilyen előzetes egyeztetést nem tartottak. Az Indexnek péntek délután Kósa Lajos Fidesz-alelnök végül azt mondta: a terv nem a költségtérítéses képzések megszüntetéséről szól, hanem arról, hogy a jövőben az állami egyetemeken beszedett tandíjak a képzések valós költségét fejezzék ki, azaz abba számolják bele az állam által fenntartott egyetemi infrastruktúra költségét is. Ez várhatóan az egyetemi tandíjak emelkedését jelenti majd.