Pénzbüntetést kapott Zsiga Marcell miskolci alpolgármester

2011.03.08. 00:16 Módosítva: 2011.03.08. 09:32
Százötvenezer forint pénzbírságot kapott Zsiga Marcell fideszes képviselő, miskolci alpolgármester, aki az országgyűléstől és az önkormányzattól is felvette költségtérítését, amelyet a törvény tilt.

A Fidesz-frakció szerint Zsiga Marcell az etikai bizottságban is elismerte, hibázott. A bocsánatkérését a bizottság elfogadta, ugyanakkor megengedhetetlennek tartja felelőtlen és képviselői munkájához méltatlan figyelmetlenségét, ezért írásbeli figyelmeztetésben részesítette és 150 ezer forint pénzbírság megfizetésére kötelezte.

Zsiga Marcell az etikai bizottság döntését tudomásul vette, a jogellenesen felvett költségtérítésének teljes összegét megtéríti, e mellett a bizottság ülésén további 100 ezer forintot ajánlott fel jótékony célra. A képviselő az összesen 250 ezer forintot a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat számlájára fizeti be.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője szombati sajtótájékoztatóján lemondásra szólította fel képviselői mandátumáról Zsiga Marcellt, mert több százezer forintot vett fel jogtalanul költségtérítésként, amit ő is beismert és "nincs már hitele".

A hvg.hu szerint nem Zsiga az egyetlen politikus, aki duplán vett fel költségtérítést. Párttársa, Papcsák Ferenc országgyűlési képviselőként választókerületi pótlékban részesül, ugyanakkor zuglói polgármesterként is költségtérítést kap. Krakkó Ákos, a Fidesz-frakció szóvivője elmondta, a párt etikai bizottsága Papcsák ügyét is megtárgyalja.