KDNP-s képviselő is kapott törvénytelen pénzt

2011.03.09. 09:26 Módosítva: 2011.03.09. 11:01
A Blikk lebuktatott egy újabb képviselőt, aki törvényellenesen vesz fel havonta több helyről fizetést. A KDNP-es Kalmár Ferenc azzal védekezik, hogy ő villamosmérnök, nem jogász.

Kalmár Ferenc a fideszes Zsiga Marcellhez és Papcsák Ferenchez hasonlóan hónapokon át törvénytelenül vett fel közpénzeket - írta meg a Blikk. A KDNP alelnöke nem dupla költségtérítést kapott, mint a fideszesek, hanem több állami társaságtól vett fel juttatást felügyelőbizottsági tagsága után. Kalmár az önkormányzati tulajdonú Csongrádi Rendezvényház Kht.-től felügyelőbizottsági tagként havi 40 ezer forintot kapott, a szintén állami tulajdonú Nagyfa-Alföld Kft-től pedig havi 56 ezret a felügyelőbizottság elnökeként.

A Csongrád Megyei Önkormányzat szerdai közleményében az áll, hogy összeférhetetlenség miatt azonnali hatállyal megszüntették Kalmár Ferenc minden felügyelőbizottsági tagsági viszonyát. Az összeférhetetlenséget a vonatkozó törvényre hivatkozva maga az országgyűlési képviselő jelezte.

Az eddig kifizetett tiszteletdíjakat Kalmár Ferenc visszamenőleg visszafizeti, és a jövőben semmilyen felügyelőbizottsági tisztséget nem tölt be megyei tulajdonban működő gazdasági társaságoknál.

Ezt azonban a törvény tiltja, a "Köztulajdonban álló gazdasági társaságok működéséről" szóló 2009. évi törvény szerint "egy személy legfeljebb egy köztulajdonban álló gazdasági társaságnál betöltött felügyelőbizottsági tagság után részesülhet javadalmazásban". - Én villamosmérnök vagyok "civilben", nem pedig jogász, nem tudtam róla, hogy nem szabad így pénzt felvenni - mondta a Blikknek a képviselő. Később írásban bocsánatot kért, amelyet azonban nem sokkal később a párt visszavont. A KDNP-ben a Blikket arról tájékoztatták, hogy jogi álláspontjuk szerint a felügyelőbizottság elnöke nem tagja a felügyelőbizottságnak, így nem törvényellenes a dupla pénz.