Megkezdték a házak bontását Devecserben

2011.03.09. 11:22

Megkezdték a munkagépek szerda reggel a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa következtében megsérült házak bontását Devecserben, a lakatlan ingatlanokban lekapcsolták a közműveket.

Benkovics Zoltán, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a bontás első ütemében, március 15-ig 35 ingatlant bontanak le. Devecserben az iszapömlés miatt június 30-ig összesen 262 épületet kell lebontania a kivitelező a VeszprémBer Zrt.-nek.

A házak ledöntésekor keletkező port tűzoltófecskendőkkel próbálják csökkenteni, a szennyezett törmeléket teherautókkal szállítják az ajkai timföldgyár területén kijelölt tározóba. A kisváros Pápai út - Malom árok - Móricz Zsigmond utca által határolt területén szerda délutánra három házat az alapjával együtt elbontanak.

Benkovics Zoltán tájékoztatása szerint az épületekről videofelvételt készítettek, amelyet a bontási engedélyek és a szakértői jegyzőkönyvek mellé csatolnak.

Szaló Péter, területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár elmondta, hogy a szakemberek már tavaly októberben megkezdték az iszappal elöntött épületek épületszerkezeti, statikai, és élettani vizsgálatát. A bontási javaslat elkészítésénél városszerkezeti szempontokat is figyelembe vettek, Devecserben a katasztrófa következtében 275 ház károsodott különböző mértékben.

A vörösiszapnak az építőanyagokra és az épületszerkezetre gyakorolt hatását eddig senki nem ismerte, így erről az Építéstudományi Minősítő Intézet munkatársainak kutatómunkát kellett végezniük. A kutatások szerint a lúg a porózus szerkezetekbe behatolva tartós károsodást okoz.

Az elbontandó épületekről hozott döntést követően kezdődhetett meg a kártalanítás, a devecseri lakóparkra vonatkozóan eddig 81 új ingatlanra vonatkozó szerződést kötöttek meg - mondta Szaló Péter. Szólt arról is, hogy az elbontandó épületek lakóinak az új lakásuk átadásáig ideiglenesen albérletbe kell költözniük.

Az építésügyi államtitkár elmondta, hogy az elbontott házak területén zöldövezetet alakítanak majd ki, a közműveket és a Szent Imre utca kivételével a város 20 utcáját is elbontják. A Malom árok mentén egy tavat terveznek kialakítani, és a katasztrófa évfordulóján felavatják majd az ide tervezett emlékparkot.