Liszt repülőtér, 5 százalékos áfa a prímásoknak

2011.03.16. 21:25

A várakozásokkal ellentétben mégsem döntött ma a parlament a dohányzás közterületeken való betiltásáról, feltehetőleg a döntés következtében várható adóbevétel-kiesést akarták elkerülni. A mostani állás szerint arra lehet számítani, hogy 2012 január 1-ig mindenki úgyanúgy füstölhet, mint most. Egy csomó másik kérdésben viszont határoztak a képviselők, a legfontosabbakat ld. alább, a napi szócsatáról percről-percre beszámolónkat pedig itt olvashatják.

Kedvezményes áfa a prímásoknak

A jelenlegi 25 helyett 5 százalékos áfakulcs alá sorolt az Országgyűlés szerdán egyes, az előadóművész személyes közreműködésével nyújtott hangszeres élőzenei szolgáltatásokat.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter indítványa alapján a kedvezményes áfakulcs alá tartozik az előadóművész személyes közreműködésével vendéglátás keretében, üzletben, családi eseményen, baráti rendezvényen, zárt körben, illetve a belépődíj nélkül tartott - a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló kormányrendelet hatálya alá nem tartozó - közösségi rendezvényeken nyújtott hangszeres élőzenei szolgáltatás. Az Origo kormányzati forrásoktól úgy tudja, hogy a szuperkedvezményes áfakörbe való átsorolást a cigányzenészek járták ki a kormánynál.

Kisebb táppénz a jól keresőknek

Felére csökkentette az Országgyűlés szerdán a táppénz napi összegének lehetséges maximumát, az ellátás mértéke így havi szinten nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresét.

Erről a fideszes Dancsó József zárószavazás előtti módosító indítványának elfogadásával döntött a Ház kormánypárti többsége, jóváhagyva az államháztartási törvény módosítását is.

A táppénz összege folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetében továbbra is a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 60 százaléka, ennél rövidebb biztosítási idő esetében vagy fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt 50 százaléka. Az államháztartási törvényhez beterjesztett módosító javaslat értelmében ugyanakkor a táppénz egy napra járó összege a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 200 százalékának harmincad részét nem haladhatja meg az eddigi 400 százalék helyett.

Vizsga és egyetem a közszolgáknak

A köztisztviselőknek kinevezésük után ismét közigazgatási alapvizsgát kell tenniük munkahelyük megtartása érdekében. Az Országgyűlés a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosításával emellett húsz napra rövidítette a miniszterek és államtitkárok szabadságát. 2012. január 1-én a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karának jogutódjaként létrejön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). A képviselők 232 igen, 83 nem és 1 tartózkodó szavazat mellett fogadták el a Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter által jegyzett előterjesztést.

Liszt Ferenc lesz Ferihegy

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér lesz a ferihegyi légikikötő neve az Országgyűlés szerdán hozott döntése értelmében. A képviselők az energetikai tárgyú törvények módosításával, 231 igen és 71 nem szavazattal határoztak a névváltoztatásról.

Július 1-ig marad a kilalkoltatási moratórium

A képviselők 267 igen szavazattal, 29 nem ellenében és 4 tartózkodás mellett fogadták el a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítását: ennek értelmében július 1-ig marad a kilakoltatási moratórium.

Hatósági áras lesz távhő

Elfogadta az Országgyűlés az energetikai tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvényt szerdán; a csomag részeként döntöttek arról is, hogy a távhő hatósági áras lesz. Az Országgyűlés 231 igen szavazat és 71 nem ellenében fogadta el a fejlesztési tárca által még decemberben beterjesztett energetikai tárgyú törvényt. A jogszabály eredeti szándéka szerint a villamos energiáról szóló 2007-ben hozott törvény (VET) és a földgázellátásról 2008-ban született törvény (GET) módosítása az Európai Parlament és a Tanács által 2009. július 13-án elfogadott "harmadik energia csomagot" ülteti át a magyar jogba. A törvénybe bekerült az a szabály is, amely szerint hatósági áras lesz a távhő, annak megállapításáig az árat befagyasztják. Ez a passzus április 15-én lép hatályba és amíg a fejlesztési miniszter nem alkotja meg az első rendeletét a hatósági ár mértékéről, a távhő árát a március 31-én alkalmazott ár szintjét fagyasztják be.