Jövőre jönnek a vármegyék

2011.03.17. 14:21
A közigazgatás átalakításának részeként a jövő évben életbe lép a vármegyerendszer, 2013-ban pedig jön a kistérségeket felváltó járási rendszer.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár szerint ezek jobban illeszkednek majd az ország adottságaihoz, de hozzátette, hogy az önkormányzatok munkájára továbbra is számítanak.

A közigazgatás átalakítása részeként 2013-ban lép életbe a kistérségeket felváltó járási rendszer, amely jobban igazodik az ország földrajzi, kulturális és egyéb adottságaihoz - mondta Rétvári Bence a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) kétnapos, gödöllői tanácskozásán.

A parlamenti államtitkár hozzátette, hogy az átalakítást alapos előkészítés előzi meg, amely során kikérik az érintettek, például a MÖSZ és más önkormányzati tömörülések véleményét is, amelyek bekerülnek majd a végleges koncepcióba.

Rétvári Bence hangsúlyozta: a jövőre életbe lépő vármegye rendszer, illetve a leendő járási rendszer mellett továbbra is működnek majd a megyei és helyi önkormányzatok, vagyis lényegében a 3200 önkormányzat munkájára továbbra is számítanak.

A parlamenti államtitkár arról is beszélt: a vármegye- és a járási rendszer cálja, hogy egyenlő esélyt teremtsen az ország eltérő adottságú tájain születendő gyerekek számára az érvényesülésre, és tompítsa a hátrányos helyzetből adódó különbségeket.

Ezt a célt szolgálja az is, hogy 2013-ban a most meglévő kormányablak-hálózat kibővül, és valamennyi járási székhelyen működik majd olyan intézmény, ahová a környéken lakók például anyasági támogatás, családi pótlék, telepengedélyezés és más hasonló ügyekben fordulhatnak.