Megjelent magyarul Paul Lendvai új könyve

2011.03.17. 19:48
A budapesti Astoria szállóban mutatták be Paul Lendvai magyar származású osztrák újságíró legújabb könyvének magyar kiadását. Az eltékozolt ország című kötetben Lendvai Magyarország elmúlt huszonkét évének történetét írja meg saját nézőpontjából, az 1989-es rendszerváltástól 2011-ig.

A könyvet Závada Pál író méltatta és ismertette a bemutatón. Závada szerint Lendvai munkája azért is jelentős, mert az Ausztriában élő szerző, a német nyelvű sajtó legismertebb Magyarország-szakértője, miközben behatóan ismeri a magyar közélet szereplőit, folyamatait és háttéralkuit, mégis külső szemlélőként teszi mérlegre az elmúlt évtizedek történelmét.

A tavaly megjelent német nyelvű kiadástól a magyar változat abban tér el, hogy ahhoz Lendvai maga írt egy új fejezetet magyar nyelven. (A könyvet egyébként németül írta meg, magyarul Liebentritt Katalin fordításában olvasható.) Lendvai a bemutatón megemlítette, hogy a kötetet eredetileg a Corvinus kiadó jelentette volna meg, azonban ők menet közben elálltak ettől. A könyvet ezért a Noran Libro kiadó gondozta. A 220 oldalas mű 2980 forintos listaáron kerül a boltokba.

Az eltékozolt ország tavalyi zürichi bemutatójára a Svájcban élő jobboldali magyarok tüntetést szerveztek, ahol Lendvai állítólagos hazugságai ellen tiltakoztak. A budapesti rendezvényen ezzel szemben semmilyen demonstráció nem volt, annak ellenére, hogy – a zürichi bemutatóval ellentétben – belépődíjat sem kellett fizetni.