A magyar hadsereg nem készülődik

2011.03.18. 13:59

Martonyi János külügyminiszter péntek délben azt mondta, hogy várakozása szerint órákon belül is megkezdődhet a líbiai beavatkozás. A magyar külügyminiszter szerint ez bármi lehet, szárazföldi csapatok bevetésén kívül. "A cselekvés meg fog indulni", vélekedett.

A magyar hadsereg ugyanakkor nem készülődik Líbiába. Martonyi János szerint a honvédségnek nincs olyan képessége vagy kapacitása, amelyet most használni lehetne. Ugyanakkor a NATO-hoz vezényelt, közös irányítás alatt szolgáló magyar tisztek egy-egy beavatkozás részesei lehetnek.

„Örültem volna, ha egy kicsit korábban megszületik ez a döntés” – mondta el személyes véleményét a Biztonsági Tanács csütörtök esti határozatáról Martonyi. A magyar kormány hivatalos álláspontja szerint helyes döntés a katonai beavatkozást engedélyező határozat.

Tripoliban már csak három EU-tagállam nagykövetségén maradtak diplomaták. Ciprus és Görögország mellett Magyarországéi. A magyarok az EU-elnökség miatt, az unió képviseletében tartózkodnak Tripoliban. Ketten vannak, és Martonyi szerint remekül helytállnak.