Álamfői üdvözletet hagyott Schmitt Pál

2011.03.19. 19:13
Schmitt Pál köztársasági elnök első hivatalos külföldi útján megállt a hegyeshalmi Paprika csárdában, és a vendéglátó-ipari egységben található hírességek falán üzent az utókornak. A nyelvművelést később alkotmányos szintre emelni akaró államfő álamfőként ír magáról, és elkövetett még egy hibát.

A köztársasági elnök első hivatalos külföldi útján, 2010. szeptember 7-én Bécsbe utazott, hogy burgenlandi egyházi szervezetek képviselőivel találkozzon. Schmitt Pál kíséretét az országhatár közelében álló hegyeshalmi Paprika csárdánál vették át az osztrák biztonságiak, közben a köztársasági elnök egy kávéra beugrott az étterembe.

A csárda bejáratánál bekeretezve számos híresség üdvözlete olvasható. A helyi szokásoknak engedve Schmitt Pál is tollat is ragadott, hogy üzenetet hagyjon a személyzetnek: "Első álamfői látogatásom első álomásán. Köszönettel: Schmitt Pál, 2010. szept. 7."

Schmitt Pál saját kezű üdvözletére a Hírszerző talált rá. A csárdában az Index kérdésére megerősítették, hogy a bekeretezett, piros-fehér-zöld díszítéssel ellátott írás valóban a köztársasági elnöktől származik, és a szeptemberi látogatás eredménye.

sch

A kép tanúsága szerint a köztársasági elnök az ötszavas mondatban két olyan helyesírási hibát ejtett, amely azonnal súlyos megtorlást vonna maga után egy általános iskolai dolgozat esetében.

Schmitt elnöki programja egyik leghangsúlyosabb elemeként emlegeti a magyar nyelv védelmét és művelését, nyelvi állapotaink romlása miatt rendszeresen felemeli a szavát. Ennek ellenére működését eddig végigkísérték a nyelvi hibák miatti kínos magyarázkodások.

Novemberben az államfő a készülő alkotmányhoz küldte el javaslatait, az iromány hemzsegett a hibáktól. A kínos eset betetőzéseként a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) kiadott egy közleményt, miszerint Schmitt Pál nem is látta a honlapra kikerült szöveget, majd a köztévé és Kiss Norbert hivatalvezető erre még rátett egy lapáttal: a tévé hamisan próbálta elkenni a levél ügyét azzal, hogy két műsorában is azt állította, a javaslatsor csak pár óráig volt elérhető, miközben hetekig olvasható volt.

A Köztársasági Elnöki Hivatal kommunikációs vezetője fontos tényeket hallgatott el, például azt, hogy a "Köztársasági Elnök Úr gondolatait tartalmazó" javaslatokat nem egy névtelen munkatárs, hanem a hivatal alkotmányossági kérdésekkel foglalkozó felelős vezetője jegyezte.

Alig három héttel később hat konkrét javaslatot megfogalmazó írás jelent meg a KEH honlapján, ismét hibákkal. Ezzel kapcsolatban Kiss Norbert konkrét kérdésre sem volt hajlandó válaszolni, ellenben kifejezte örömét, hogy Schmitt Pálnak és hivatalának láthatóan sikerült a nyelvhelyesség fontosságára felhívni a figyelmet, mert mindenki erről beszél.