Szócska most már tartja a 87 és felet

2011.03.19. 15:51
Nem fanatizmusból akarják tiltani a cigarettát és a sót, mindez komoly népegészségügyi eredményeket hozhat, mesélte Szócska Miklós a kormány saját készítésű videóján. Az államtitkár személyes megpróbáltatásairól is vallott: szereti a sót, és példamutatásból tartani akarja a 87 és fél kilót.

Én magam is csúnyán beszóltam Harrach frakcióvezető úrnak, és már elnézést is kértem tőle – ismerte el Szócska Miklós kormányzat egészségügyi szigorításait magyarázó videóján. Az államtitkár szerint a dohányzásellenes szigorítás nagy vitákat fog gerjeszteni, de pont úgy nem szabad vitatkozni, ahogy ő tette az elmúlt hetekben.

Szócska a dohányzást a szórakozóhelyeken és más zárt közösségi helyeken teljes betiltani szándékozó törvényjavaslat vitájában üzent egy tévés interjúban a kevésbé radikális álláspontot képviselő KDNP-s politikusnak: „Úgy vélem, hogy egy kereszténydemokrata politikushoz sokkal jobban illett volna az a megnyilatkozás, hogy Harrach Péter vagyok, szenvedélybeteg, és a böjti időszakban gyakorolni fogom az önmegtartoztatást, amit a vallásom üzen nekem." Az államtitkárnak emiatt a Fidesz-KDNP frakció előtt is elnézést kellett kérnie a frakcióvezetőtől.

A Megnézheted magad! kampány részeként a Youtube-ra szánt videóban arról még nincs szó, hogy a héten hirtelen elnapolták a törvény parlamenti szavazását, és néhány módosítással a nyár helyett jövő márciusra tolták a büntethetőség bevezetését.

A felvételen Szócska még azzal érvel, hogy a nemzetközi tapasztalatok szerint a szimpla tiltás is komoly népegészségügyi eredményekkel jár, és már néhány hónap füstmentesség sokat számít. A hasonló keménységű törvények bevezetése után más országokban fél-egy éven belül 10-17 százalékkal csökkent a miokardiális infarktus kockázata, és mérséklődött a tüdőrákosok száma is.

Az államtitkár egyetért a sófogyasztás visszaszorításával is, pedig ez az egyik gyengéje. Szerencsére Szócska Miklós vegetáriánus, ezért az átlagnál többet fogyaszthat. A  videóban elmondta azt is, hogy nemrég leadott 10 kilót saját testsúlyából, de példamutatásként tartani akarja a jelenlegi 87 és felet.