Több rendőrért tüntetett a Nemzeti Gárda

2011.03.21. 22:24 Módosítva: 2011.03.22. 10:29
Rendzavarás nélkül zajlott le a Magyar Nemzeti Gárda hétfő esti tüntetése a cigányok által elkövetett bűncselekmények, a fehérgalléros – politikus bűnözés, a politikai foglyok jogainak semmibe vétele, a siralmas közbiztonság és a kiszolgáltatottság ellen.

„Szolgálunk és védünk, oszlatunk és félünk”, „Elég volt!”, „Rendet, biztonságot, törvény előtti egyenlőséget” - ezekkel a szlogenekkel tartott tüntetést a 2009 végén feloszlatott Magyar Gárda egyik utódszervezete, a Magyar Nemzeti Gárda a Teve utcai rendőrszékháztól nem messze. (A szervezet március 15-én gárdista avatást tartott a Hősök terén, de a rendőrség több mint egy tucat  embert állított, az intézkedés közben pedig a résztvevők közül többen a rendőrökre támadtak.)

 Az este hatkor kezdődő megmozduláson először Vass István gárdista mondott beszédet a körülbelül 100 résztvevőnek. Nagyrészt arról beszélt, hogy a magyar rendőrség nem képes ellátni fő feladatát, a közbiztonság megteremtését.

Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

Utána Zagyva György Gyula állt ki a színpadra, és olyan dolgokat feszegetett, hogy a liberális média miért szokott azzal foglalkozni mostanában, hogy a szélsőjobbos tüntetők honnan szerzik a pénzt a tüntetésre. Zagyva szerint a balodali média orosz tőkét feltételez mögöttük, de ő úgy véli, az emberek ezt saját pénzből csinálják, mint ahogy ő is ezt teszi. Zagyva úgy vélte, Pintér Sándornak most olyan parancsot adtak ki fentről, hogy lehetetlenítse el a gárdát, ez látszik abból is, amit a március 15-i ünnepségen csináltak velük a rendőrök.

Kifejezetten cikinek találta a rendőrség részéről, hogy a Hiszek egy... elmondását eskütételnek vélték, ezzel nyilvánvalóvá téve, hogy a vezetők nem ismerik ezt az imát. Szerinte a Fidesz korábbi ígérete ellenére "a cigányhordák még mindig fosztogatnak", a párt még mindig nem ismeri el a "cigánybűnözés" létezését, és a rendőrségnek már csupán egyetlen célpontja maradt: a szélsőjobb.

A demonstráció célja a nemzeti oldal elégedetlenségének kifejezése, a politikai hatalom figyelmeztetése volt. A PAX Hungarica Mozgalom vezetője, Lantos József Hitlert utánzó beállásával, frizurájával és intonációjával arról beszélt, hogy az egyetlen járható út a hungarizmus. Varga B. Tamás beszéde már-már stand up comedy jelleget öltött. „Ha Lázár most meghalna, Jézus nem támasztaná fel. Ezt a Lázárt nem” - mondta.

01

Az eredeti terv szerint felszólalt volna Budaházy György édesanyja, Budaházyné Marika, de erre mégsem került sor. Ellenben hosszú, történelmi fejtegetésekből álló beszédet mondott Gonda László. Kifejtette, hogy szerinte nagyon fontos, hogy ne gyűlölködjenek, mert a gyűlölködő ember vak. Ináncsi József, a Magyar Nemzeti Gárda vezetője is mondott beszédet. Inárcsi azon elmélkedett, hogy hogyan lehet vajon egy feloszlatott szervezet tagjának lenni, illetve a politikus bűnözőkről fejtette ki véleményét. Felhozta, hogy hiába létezik a Fidesznek elszámoltató bizottsága, eddig még senkit nem számoltattak el. Példának hozta fel, hogy Draskovics Tibort sem vonták még felelősségre hazugsága miatt, ellenben „a Gyuri még mindig börtönben van” - utalt Budaházyra.