Csak a gyerekek után járó választójoggal trafált mellé a Fidesz

2011.03.21. 13:49 Módosítva: 2011.03.21. 14:01
Befejezéséhez közeledik a nemzeti konzultáció. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint a visszaérkezett 900 ezer válaszból arra következtetnek, hogy a többség a Fidesz álláspontját támogatja a feltett kérdésekben. A végső értékelést maga a miniszterelnök fogja végezni.

Eddig mintegy 900 ezren küldték vissza az új alkotmánnyal kapcsolatos, a nemzeti konzultáció keretében kiküldött kérdésekre adott válaszaikat - mondta el ma sajtótájékoztatóján Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. A feldolgozás még nem fejeződött be, a visszaküldési határidő ugyanis a holnapi nappal zárul.

Lázár János szerint az előzetes összesítések alapján elmondható, hogy a kérdőíven szereplő kérdésekre többségében a kormány pozitív álláspontját támogató válaszok érkeztek. A kérdőív, illetve az alkotmány javaslatainak legmegosztóbb pontja a gyermekek után járó szavazati jog kérdése volt.

Lázár elmondta, hogy ezzel kapcsolatban már a frakcióban is éles viták alakultak ki, és a kérdőívek alapján is az látható, hogy jelenleg közel sem lenne megfelelő támogatottsága az elképzelésnek. Lázár szerint ugyanakkor a kérdés láthatóan érdekelte a véleménynyilvánítókat, ezért biztos benne, hogy az további társadalmi vitára érdemes.

Szintén sokakat érdekelt a jelenleg hatályos alkotmányban nem szereplő állampolgári kötelezettségek felsorolása is. Lázár szerint a visszaérkezett kérdőívekből az látszik, hogy ennek most erős támogatottsága van, ugyanúgy, ahogy a gazdasági kérdésekben a nemzeti vagyon védelmének és az eladósodás korlátozásának is.

A szabadon adható válaszokból kitűnik, hogy a termőföld és a természeti értékek védelme is sokakat aggaszt, ezért a javaslatok közül ezt szintén érdemesnek tartanák rá, hogy említést kapjon az új alaptörvényben.

Az Index információi szerint egyébként a kérdőív végén található kifejtős, kézírással írt válaszok elemzését a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában végzik. A beérkezett válaszokat digitalizálják, és az ezekben legtöbbször említett kifejezéseket a rendszer a gyakoriság szerint értékeli és kiemeli. Az így kigyűjtött eredmények alapján előkelő helyen szerepel a halálbüntetés, és a szent korona is.

A nemzeti konzultáció végső értékelését Orbán Viktor fogja elvégezni hét végén vagy a jövő hét elején, és a Fidesz bizottsági módosítókkal fog érvényt szerezni a visszaérkezett válaszokban kapott javaslatoknak.

Lázár elmondta, az alkotmány végszavazása április 18-án lesz a Parlamentben, ami előtt még a Szili Katalin által benyújtott javaslatokat is átnézi a frakció, és vélhetően abból is átvesz néhány arra érdemes tételt.

Lázár János a Fidesz-KDNP javaslatának ombudsmani fejezetét ért kritikák miatt találkozót kezdeményezett Szabó Mátéval, az állampolgári jogok országgyűlési biztosával. Emellett az egészséges környezethez való jog témájában zöldszervezetekkel is konzultációra készül a frakcióvezető.