Megszüntetné a Fidesz a politikusi álláshalmozást

2011.03.21. 08:54

Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény módosításával a következő ciklustól a kormánytöbbség ismét összeférhetetlenné tenné a polgármesteri és a képviselői posztot – erről Gulyás Gergely fideszes képviselő Miskolcon egy az alkotmányozáshoz kapcsolódó nemzeti konzultációs rendezvényen. A két tisztség egyidejű betöltése 1990-94 között is összeférhetetlen volt – emlékeztet a Magyar Nemzet hétfői száma. Gulyás elmondta, hogy az önkormányzati törvény módosításával párhuzamosan beleszólási lehetőséget biztosítanának a jogalkotásba az önkormányzatoknak.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Hír TV-ben tegnap arról beszélt, hogy a magyar állampolgárság választójogot és választhatóságot jelent. A KDNP-s politikus szerint a határon túli magyaroknak ez lehet a garancia arra, hogy a mindenkori magyar kormány figyelembe vegye az érdekeiket.

A Magyar Nemzetnek adott interjújában Harrach Péter, a kereszténydemokraták frakcióvezetője kijelentette, hogy apróbb módosításokra szorul a múlt héten benyújtott alkotmánytervezet. A tanítás szabadsága szerinte nem jelentheti azt, hogy "bármit szabadon, korlátozás nélkül lehetne tanítani", mert az "a magyar iskolák világában nagy zűrzavart okozna". Harrach szerint benne maradhat az alaptörvényben a tényleges életfogytiglani börtönbüntetés lehetősége, mert ez a nemzeti konzultáció egyik legnagyobb támogatottságot élvező javaslata. A szankció jogvédő szervezetek szerint az embertelen bánásmód tilalmába ütközik.