A kormány elvárta, hogy a kedve szerint szavazzanak

2011.03.22. 16:27 Módosítva: 2011.03.23. 11:39
A kormány nem sokkal azután, hogy kirúgatott a munkahelyéről néhány, a ferihegyi reptér új neve ellen szavazó szakembert, feloszlatta az egész bizottságot. A bizottság eltávolított elnöke állítja, nem tudták, hogy igazodniuk kellett volna, eddig senki nem szólt bele a munkájukba. Továbbra sem tudni, hogy a bizottsági munkától független munkahelyeiken milyen alapon mondtak fel a tagok némelyikének.

A kormány akarata ellen szavaztak, ezért azonnali hatállyal feloszlatják a földrajzinév-bizottságot, indokolta a Vidékfejlesztési Minisztérium levelében, hogy miért torolta meg a szakmai bizottság döntését a ferihegyi repülőtér új nevéről.

Ahogy arról beszámoltunk, a földrajzi nevekről döntő bizottság több tagját kirúgták munkahelyéről, mert úgy vélték: a kormány által javasolt Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér név bonyolult, és nem menne át a köztudatba. Szakmai véleményükért egyeseknek nem is a bizottsági helyükkel kellett fizetniük, hanem a bizottsági tevékenységüktől független munkahelyükről rúgták ki őket. (A tagok egy része a minisztériumokban és a minisztériumok szakmai felügyelete alá tartozó intézményeknél dolgozott).

Kérnek és elvárnak

„A Magyar Köztársaság Kormánya [...] arra kérte a bizottságot, hogy 2011-től a ferihegyi repülőtér a világhírű magyar zeneszerző és zongoraművész nevét vegye fel. Mivel a 25 fős Földrajzinév-bizottság 17 tagját minisztériumok delegálják, elvárható lett volna, hogy a jelen lévő kormánytisztviselők támogassák a kormány kinyilvánított és egyértelmű kérését” – írta a minisztérium.

A bizottság egykori vezetője azonban úgy emlékszik: a bizottság élén töltött évek alatt nem látta jelét annak, hogy bármely minisztérium vagy a kormány valaha is figyelmükbe ajánlott volna ügyeket, vagy konzultációra hívott volna bárkit a szavazás előtt. A bizottság eddig független működésére utalt az is, hogy a megtorlások ideje alatt a Belügyminisztérium az elnöknél érdeklődött, hogy ki is az ő delegáltjuk.

„Nem gondoltunk arra, hogy ne lehetne másképp szavazni, mint ahogy a kormány javasolta” - érzékeltette Dutkó András, hogy a Ferihegy nevét is ugyanolyan független módon vizsgálták, mint bármely más javaslatot.

Kérdésünkre, hogy esetleg a tagok kaptak-e instrukciókat, a leváltott elnök úgy válaszolt: „Eddig nem volt ilyen egyeztetési kötelezettség”. Ráadásul a javaslatok elbírálását vita előzi meg. Ennek során megemlítették volna, ha a kormány bármely tagnak utasításba adta nekik, hogy ezúttal nem szakmai döntést, hanem puszta egyetértést várnak a testülettől.

A bizottság tehát nem forradalmi lendületből szavazott a kormány ellen, derült ki az elnök szavaiból, hanem mert eddig nem volt gyakorlat, hogy ne szakmai döntést várnának el tőlük.

Gyors leszámolás

A kormány a névjavaslat leszavazása után feloszlatta ezt a bizottságot, és módosította a földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló kormányrendelet. Március 22-től egy új összetételű földrajzinév-bizottság dönt a földrajzi nevekről, de ezeket kiemelt közérdek esetén a kormány állapíthatja meg.

A Vidékfejlesztési Minisztérium levelében egyébként kikerülte legfontosabb kérdéseinket. A ferihegyi ügy aggasztó eleme ugyanis nem a bizottság tagjainak visszahívása volt. Bár a szakmai szervezetek függetlensége a demokratikus országokban evidencia, ehhez a lépéshez a minisztériumnak joga volt. Levelünkben mi arra kérdeztünk rá, miért távolítottak el néhány tagot a bizottsági munkájukhoz nem köthető állásukból. Ezt a kérdést most ismét feltettük a minisztériumnak.

Megnyugtató választ küldött viszont a Belügyminisztérium, jelezve, hogy ők legalább a munkahelyéről nem rúgják ki a kormánydöntés ellen szavazó tagjukat. „A Belügyminisztérium szíves tájékoztatásul közli, hogy György Pál Elemér úrnak semmilyen munkajogi következménnyel nem kell számolnia a földrajzinév-bizottságban kifejtett tevékenysége miatt.”

A minisztérium nem beszél a kirúgásokról

A Vidékfejlesztési Minisztérium kikerülte az ügy kényes részleteit firtató újabb kérdéseinket. Levelünkben a következőkre kértünk választ:

Hány embert bocsátanak el munkahelyükről a bizottsági döntésük miatt?

Milyen indokkal mondanak fel ezen munkahelyeken a munkatársaknak?

Kinek a javaslatára hozták meg ezeket a döntéseket?

A minisztérium válasza: "A megküldött válaszunkon túl nincsen újabb információnk a kérdéssel kapcsolatban."