Novák Előd szerint a Fidesz megtéveszti a tévénézőket

2011.03.23. 22:00 Módosítva: 2011.03.23. 22:01
Az alkotmányjavaslatok összevont általános vitája zajlott szerdán a parlamentben. Hoffmann Rózsa elismeréssel adózott Szili Katalinnak, Dúró Dóra "alaptörvénynek látszó tárgynak" nevezte a kormánypárti tervezetet. Néhány hozzászólás következik.

Horváth János (Fidesz) elmondta, beterjeszt egy módosító indítványt, melyben az szerepel majd: "megbecsüléssel értékeljük történelmi alkotmányunk haladásában a polgári demokrácia rendszerét először kinyilatkoztató 1946. évi első alaptörvényt".

Novák Előd (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy mikor szót kér egy kormánypárti képviselő, akkor a többi képviselőtársa körülüli, így megtévesztve a tévénézőket.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes azt válaszolta: "Önnek jelen pillanatban nincsen véleménye, ez szimpla kötözködés, amit csinál a parlamentben".

Dúró Dóra szerint a parlament előtt fekvő kormánypárti alkotmányjavaslat "bebetonozza a kommunistákat, nem állítja helyre a jogfolytonosságot, nem hozza közelebb a politikusokat az emberekhez, bizonytalanságban hagyja a határon túli magyarokat, nem számolja fel a politikusbűnözést és nem hoz szemléletváltást az alapjogok tekintetében sem". A jobbikos képviselő szerint ezért az új alkotmány nem lesz szerethető, pedig ez alapkövetelmény lenne és ez "nem alaptörvény, csak egy annak látszó tárgy."

Szili Katalin független képviselő a saját alkotmányjavaslata mellett érvelt a Fidesz-KDNP tervezetével szemben. A Szociális Unió elnöke reméli, hogy az általa beterjesztett javaslat néhány elemének átvételével elősegítik, hogy az új alkotmány valóban a nemzet alkotmánya legyen.

Hoffmann Rózsa (KDNP) azt mondta, elismeréssel adózik Szili Katalin képviselőnek az általa kidolgozott, igényes alkotmányjavaslatért.

Ángyán József államtitkár azt mondta, hogy a nemzetek modernkori biztonsága leginkább attól függ, meg tudják-e őrizni önrendelkezésüket a saját erőforrásaik felett.

Szalay Péter (Fidesz) azt mondta: Magyarország alaptörvénye óriási jelentőségű törvény. Mint mondta, büszke arra, hogy a neve szerepel az előterjesztők között.

Sebestyén László (Fidesz) a víz világnapja alkalmából tartott felszólalásában örömét fejezte ki, hogy az új alkotmány tervezetében szerepel a magyarországi ivóvíz megőrzésének állami és lakossági kötelessége, illetve a folyó vizek állapotán megőrzése is.

A jobbikos Lenhardt Balázs napirend utáni felszólalásában a magyar futball problémáit elemezte. Megemlítette az alacsony nézőszámokat, az infrastrukturális hiányosságokat és a szurkolókkal való bánásmódot. A kormány írásban válaszol az ellenzéki politikus felvetéseire.