Puha volt a Magyar Gárda a romagyilkosságok vádlottjainak

2011.03.23. 08:45 Módosítva: 2011.03.30. 12:02
Tisztában voltak tetteik következményeivel a romagyilkosságsorozat vádlottjai, áll az ügyészségi vádiratban a Magyar Nemzet szerint. Úgy érezték, az igazságszolgáltatás nem látja el rendesen a feladatát, ezért saját kezükbe vették a rendcsinálást. Elmentek egy Magyar Gárda-avatásra is, de az nem volt elég kemény nekik.

A hajdúhadházi laktanyából is akartak fegyvereket szerezni a romagyilkosságsorozat vádlottjai, derül ki az ügyészségi vádiratból, melynek részleteit a Magyar Nemzet hozta nyilvánosságra. Az ügyben pénteken kezdődik a per a Pest Megyei Bíróságon.

A vádiratban az is szerepel, hogy a vádlottak nem szenvedtek és jelenleg sem szenvednek elmebetegségben, gyengeelméjűségben, szellemi leépülésben vagy személyiségzavarban, vagyis felismerték tetteik következményét.

K. Árpád, K. István és P. Zsolt a vádirat szerint 2008 elején arra az elhatározásra jutott, hogy az igazságszolgáltatás nem látja el rendesen a feladatát, ezért saját kezükbe veszik a rendcsinálást és fegyveres támadásokat kezdenek romák házai ellen.

2007-ben a K. testvérek elmentek egy Magyar Gárda-avatóra is, de a szervezet "nem tartották kielégítőnek az adott társadalmi helyzet megoldására".

Ezután raboltak ki egy besenyei vadászt, akitől először szereztek fegyvereket.

Az első támadásoknak még nem voltak halálos áldozataik, miután azonban Nagycsécsen öltek is, nem rettentek vissza, mert úgy vélték, így érhetik el a céljukat, a félelemkeltést.

Cs. István negyedrendű vádlottal 2008 márciusban találkoztak a debreceni focicsapat szurkolói klubjában. Cs. korábban Koszovóban szolgált szerződéses katonaként, a cigányokkal kapcsolatban pedig olyan véleményt képviselt, aminek alapján a többi vádlott úgy érezte, rávehető a támadásokra, írja a vádirat. Ő később sofőrként volt jelen.

A hat halálos áldozatot követelő gyilkosságsorozat feltételezett elkövetőit 2009. augusztus 21-én fogták el egy debreceni szórakozóhelyen.