Nem bírták elítélni a magyar politikát

Egy vitatott vokson múlt, hogy nem kapta meg a szükséges szavazatszámot kedden a bukaresti parlamentben a magyar politikusok március 15-ei kijelentéseinek elítéléséről szóló nyilatkozattervezet. Az ellenzéki kezdeményezésre előterjesztett dokumentum így elutasítottnak tekinthető. A képviselőházi ülésvezető ugyanakkor rosszul számolta a voksokat, így a bukaresti honatyák azon cívódnak, hogy szerintük elutasították vagy elfogadták a nyilatkozatot.

Az ellenzék állítja: a nyilatkozat elfogadottnak tekinthető, a kormány mindössze óvással fordulhat az Alkotmánybírósához. Érvei szerint az ülésvezető már bejelentette a nyilatkozat elfogadását, az ülést is lezárták, így a korrigálás egy újabb képviselőházi ülésnek tekinthető.A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusai egyértelműen elutasítottnak tekintik a nyilatkozatot. Korodi Attila képviselő szerint a dokumentum nem kapta meg a szükséges szavazatszámot. Hasonlóan vélekedik Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is, aki hangsúlyozta: a nyilatkozatot nem fogadták el.

Az elítélő nyilatkozatról tartott keddi szavazás után az ülésvezető először azt jelentette be, hogy a képviselőház 142 mellette vokssal megszavazta a javaslatot - ezt üdvrivalgással fogadták az ellenzéki képviselők. Az ülést lezárték, az ülésvezető azonban pár percre rá sietve helyesbített: az elfogadáshoz 143 szavazatra volt szükség, a teremben azonban nem volt meg a létszám, így az előterjesztett dokumentum elutasítottnak tekinthető. A képviselőházban 284 honatya volt, a nyilatkozat elfogadásához pedig a jelenlevők számának fele plusz egy, vagyis 143 szavazat kellett volna.

A dokumentum magyar vezetőknek "az Európai Unió és a modern világ számára idegen, nacionalista felhangú politikai retorikája" ellen foglal állást. A nyilatkozatban az áll: egyes magyar politikusoknak az etnikai alapú területi autonómiát támogató nyilatkozatai elfogadhatatlanok. A jó szomszédság és a kölcsönös tisztelet, valamint Románia és Magyarország eddigi együttműködése megfelel a két nép érdekeinek, a nemzeti kisebbségek pedig pedig annak a társadalomnak a részét alkotják, amelyben élnek.

A román politikusok amiatt háborodtak fel, hogy március 15-ei ünnepségek alkalmával Kövér László országgyűlési elnök autonómiatámogató kijelentéseket tett. Politikai botrány lett abból is, hogy az állami Agerpres hírügynökség tévesen Orbán Viktornak tulajdonította a miniszterelnök beszédét 15-én Marosvásárhelyen felolvasó Bajtai Erzsébet - Füzes Oszár bukaresti nagykövet felesége - néhány gondolatát. A nemzeti ünnep után a nagykövetet is bekérette a bukaresti külügy, illetve komoly viták folytak a román parlamentben.

A román ellenzék célja, hogy egybemossa az általuk önkényuralminak tekintett budapesti politikát Traian Basescu elnökével. Egyúttal azzal vádolja az RMDSZ-szel kisebbségben kormányzó Demokrata Liberális Pártot, hogy budapesti kottából játszik, sőt egyenesen Orbántól kapnak utasításokat.