Felmentették a csalással vádolt romákat

2011.03.30. 15:41
Felmentette a csalás vádja alól a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán Rostás-Farkas György írót, költőt és társát, Kállai Csaba országos cigányvajdát, akiket roma vezetők azzal vádoltak meg, hogy nem számoltak el a cigányvajda-avatásra nekik átadott pénzekkel.

A két roma férfit azok vádolták csalással, akiket öt éve ők tettek megyei cigányvajdákká. A bíróság bizonyítékok hiányában nem találta megállapíthatónak a bűncselekmény elkövetését.

Az elsőfokú ítélet indoklásában a bíróság arra is hivatkozott, hogy az eljárásban több vitás kérdést nem sikerült tisztázni. A bíró utalt arra, hogy az állítólag átadott pénzek összegéről és az átadás helyszínéről több tanú is ellentmondóan nyilatkozott.

A bíróság ugyanakkor arra is rámutatott, hogy az ügyhöz hasonló elszámolási jogvitákat nem a büntetőbíróságon, hanem a polgári bíróságon lehet érvényesíteni.

Az ügyészség fellebbezett a felmentő ítélet ellen, így az ítélet nem jogerős.

A vád szerint Rostás-Farkas György és Kállai Csaba, a Vajdák a Romákért Alapítvány kuratóriumának elnöke még 2006-an és 2007-ben többeket arra vettek rá, hogy megyei vajdák legyenek, ám a nekik a beiktatási ceremóniára átadott pénzekkel, csaknem 16 millió forinttal nem számoltak el teljes egészében.

A két érintett mindvégig tagadta a bűnösségét. Rostás-Farkas György az MTI-nek azt mondta, azért jelentették fel őket, mert kettőjüktől, ifjabb és idősebb N. Ferenctől visszavonta a Pest megyei, illetve a fővárosi vajdamegbízást, mert tudomására jutott, hogy a családjukban büntetett előéletű is van.

Az ítélet felolvasásakor a vajdák és rokonaik kiabálva, a bírót szidalmazva hagyták el a tárgyalótermet. Egyikük később még egyszer visszatért, ezzel ismét megzavarva az ítélet részletes ismertetését. A bíró a biztonsági őrök segítségét kérte, intézkedni azonban végül nem kellett.

Rostás-Farkas György a döntés után újságíróknak nyilatkozva azt mondta, megvádolása az évekkel korábban ellene indított lejárató kampány része.

A költő - aki egyben a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság elnöke - azt hangoztatta: az ő több évtizedes, a cigányság ügyének európai rangra emeléséért folytatott munkáját "nem lehet sárba tiporni".

Elmondta, úgy látja, a vajdaság intézményének ma létjogosultsága van Magyarországon. Mint fogalmazott, ha Olaszliszkán lett volna cigányvajda, akkor (Szögi Lajos) "tanár úr" még mindig élne, és nevelhetné a gyermekeit.

Rostás-Farkas György közölte, "azt kéri és követeli", hogy akik megpróbálták lejáratni, hivatalosan is kövessék meg, kérjenek bocsánatot. Mint mondta, ő megbocsát, mert a szívében nincs helye a gyűlölködésnek.

Rostás-Farkas György írót, költőt, műfordítót, újságírót, a magyar cigányság hagyományainak kutatóját idén a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díjjal tüntették ki.