Hatszáz gyógyszer lesz átlag 232 forinttal olcsóbb

2011.03.31. 11:47
Népegészségügyi problémák kezelésére szolgáló gyógyszerek lesznek olcsóbbak áprilistól. Az OEP hatszáz gyógyszer támogatását módosította, átlag 232 forinttal lesznek olcsóbbak.

Több mint hatszáz, népegészségügyi megbetegedések kezelésére szolgáló gyógyszer ára csökken áprilistól, jelentette be az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). A szerek - köztük antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-csökkentők, epilepszia, asztma, csontritkulás és depresszió elleni szerek, szív- és érrendszeri győgyszerek,a központi idegrendszerre,  gyomor- és bélbetegségekre ható szerek, pajzsmirigy kezelésére szolgáló készítmények és urológiai szerek - ára átlagosan 232 forinttal csökken.

Az OEP a jogszabályok szerint negyedévente határozhat meg referenciaárakat azon gyógyszercsoportok esetében, amelynek készítményei azonos hatóanyagot tartalmaznak vagy azonos terápiás csoportba tartoznak. Az a gyógyszer válhat referenciatermékké, melynek meghatározott forgalma volt az elmúlt negyedévben és az ára a legalacsonyabb az adott gyógyszercsoportban. Az OEP e legolcsóbb készítmény árához igazítja a százalékos támogatási kulcsot.

Példán bemutatva: ha egy 100 forintos készítményhez 70 százalék támogatást ad a biztosító, s a készítmény helyettesíthető egy 110 forintos szerrel, az OEP ahhoz is csak 70 forint támogatást nyújt. Ha a beteg az olcsóbb helyett mégis a drágább terméket választja, a különbözet őt terheli. Ez az úgynevezett fix támogatás.

Az úgynevezett fixesítési eljárásba a több hatóanyagot is tartalmazó, kombinációs készítményeket is bevonták, így az átlagos árváltozás által érintett több mint hatszáz készítmény körében ezek is benne vannak.