72 éves a legidősebb felvételiző

2011.03.31. 14:49
Idén nőtt a művészeti képzésre jelentkezők száma, míg a bölcsészképzés és a természettudományi szakok népszerűsége visszaesett a felsőoktatásban. Most nem a turizmus-vendéglátás a legkeresettebb szak, hanem a gazdálkodás és menedzsment. Idén már többen jelentkeztek elektronikus úton, mint hagyományosan. Most is az ELTE a legvonzóbb.

Idén mintegy 141 ezer diák jelentkezett főiskolára, egyetemre. Ez a szám mindössze 271 jelentkezővel több, mint 2011-ben. Alapképzésre 95 660-an, egységes, osztatlan képzésre 10 622-en, mesterképzésre 25 506-an jelentkeztek első helyen. 2010-ben 4 százalékkal többen, 9 ezren adták be jelentkezésüket a felsőfokú szakképzésre.

Princzinger Péter az Oktatási Hivatal elnöke az adatokat ismertetve elmondta, idén az 53 450 államilag támogatott (tandíjmentes) helyre mintegy 125 ezren pályáztak. A mesterképzésen a 19 600-as keretszámra közel 23 ezren adták be jelentkezésüket, ami némi csökkenést (729 fő) jelent az elmúlt évhez képest. Költségtérítéses képzésre 18 ezren felvételiztek.

A gazdálkodás és menedzsment a legnépszerűbb

Képzési területeket tekintve a művészi, az orvos- és egészségtudományi, a természettudományi és az informatika szakok népszerűsége növekedett, míg csökkent a nemzetvédelmi, az agrár, a jogi, a pedagógusi, a bölcsész- és a társadalomtudományi képzésekre jelentkezők száma.

Idén változás történt a top szakok között: a gazdálkodás és menedzsment, a mérnöki, a gépészmérnöki, a kommunikáció és médiatudomány, valamint a kereskedelem és marketing szakok voltak a legnépszerűbbek, szemben a korábbi turizmus-vendéglátás, gazdálkodás, jogász trióval.

Idén először többen (összesen 81 ezren) küldték el jelentkezésüket elektronikus úton, mint postán.

Az ELTE a legnépszerűbb

A legnépszerűbb felsőoktatási intézmények sorában most is az Eötvös Loránd Tudományegyetem végzett az első helyen, ezt követi a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem. Kerékgyártó Sándor, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a felvételizők általában 3-4 helyre adták be jelentkezésüket.

A legtöbb felvételiző 1992-es születésű, a legfiatalabb 1995-ös. A  legidősebb jelentkező 1939-ben született. A 72 éves felvételiző fizikát szeretne tanulni a Szegedi Tudományegyetemen. Kerékgyártó hozzátette, tovább szeretnék erősíteni az elektronikus jelentkezést, így elkerülhető az, hogy valaki csak a nevét tűnteti fel a papír alapú jelentkezésnél.

A felvételihez szükséges dokumentumok végső benyújtási határideje július 7., a felvételi ponthatárokat várhatóan július 21-én határozzák meg. A felvételi minimális ponthatára 200 pont.

Marad a költségtérítés

Dux László, felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár az új felsőoktatási törvény előkészítésének menetét ismertetve elmondta, a folyamat gyorsított ütemben halad. A törvény anyagáról néhány héten belül társadalmi egyeztetés kezdődhet, majd várhatóan májusban a parlament elé kerülhet a törvénytervezet, amelyet még a nyári szünet előtt elfogadhat az országgyűlés. Hatályba 2012 szeptemberében lép a törvény. Dux László hangsúlyozta, a módosítás nem érinti az idei felvételit.

A szaktárca szerint a költségtérítéses képzés feltételrendszerét újra kell gondolni, a hallgatói befizetéseknél pedig az önköltséges rendszer irányába kell haladni. Az idegen-nyelvű képzésekben a tárca a külföldi, önköltséges hallgatók számának növelését tervezi. A helyettes államtitkár szerint meg fog maradni a költségtérítéses képzés, de azt nem kívánta elmondani, hogy melyik képzési területeken emelkedhet meg a költségtérítés díja. A hiányszakmákban a hallgatói létszám növelését alacsony képzési költségekkel és ösztöndíjakkal kívánják majd vonzóvá tenni a fiatalok számára. „Ahol a társadalom számára fontos képzés folyik, a keretszámokat megőrzik, növelik” – mondta. A helyettes államtitkár a költségtérítéses rendszer megváltozásának pontos dátumát nem kívánta megjelölni.