Az őszi lehet az utolsó népszámlálás

2011.04.01. 00:56
Elkészültek a Központi Statisztikai Hivatal szakemberei az októberi népszámlálás végleges kérdőívével, amit idén először az interneten is ki lehet majd tölteni. Az összeírás 15 milliárdba kerül. Lehet, hogy az idei lesz az utolsó hagyományos népszámlálás. Egyre több országban honosodik meg ugyanis az a módszer, mely a hivatalos állami adatbázisokat kapcsolja össze és használja az információk kinyerésére.

A KSH-nak 950 millió forintja bánta a költségvetési szférát érintő februári zárolást, de a rendelet külön rögzítette, hogy a népszámlálás 2011 végéig már jóváhagyott, a 2012-es költségeket még nem tartalmazó 15 milliárdos költségvetését az elvonás nem érinti.

A cenzus előkészítése és a próbaösszeírások több éve kezdődtek, idén az előkészületek mellett a kampány és maga az adatfelvétel zajlik, míg az értékelés 2012-ben zárul.

Küldje be online

Október 1-ig mindenki kézhez kapja a népszámlálási nyomtatványokat. Október első két hetében az interneten is beküldhető lesz az egyedül kitöltött kérdőív, de a hagyományos kérdőíveket is kitöltheti saját maga a válaszadó. Később az életvitelszerűen Magyarországon élők már csak a kérdezőbiztosnak adott válaszokkal tehetnek eleget  a válaszadási kötelezettségüknek.

A KSH nagy hangsúlyt fektet majd az internetes önkitöltésre. A tájékoztatási főosztály vezetője, Szabó István szerint az őszi próbanépszámlálás adatai alapján arra számítanak, hogy a megkérdezettek 10-30 százaléka az online kitöltést választja.

Erre a népszámlálás hamarosan induló külön weboldalán lesz lehetőség. Ettől függetlenül 2011-ben a KSH saját weboldala is teljesen megújul.

Kétféle kérdőív

A népszámláláson kétféle kérdőívet kell majd kitölteni. Az egyik a lakás jellemzőire kérdez rá. A személyi kérdőívek a háztartásban élők számára, gazdasági aktivitására, foglalkozására, a munkahelyre jutásuk módjára valamint a szenzitív adatokra, azaz az anyanyelvre, a nemzetiségi, etnikai hovatartozásra, vallásra, egészségi állapotra vonatkozó kérdéseket tartalmazzák.

A népszámláláson az adatszolgáltatás – a szenzitív adatok kivételével – kötelező. A kérdőívek minden esetben anonimek lesznek, azokat egyedi azonosítóval látják el.

A 15 milliárdos összegből kell majd fedezni a népszámláláshoz kapcsolódó, nettó 250 millió forintos kommunikációs kampányt is, mely a nyáron indul. A lebonyolítót tenderen választja majd ki a KSH.

Adatvédelmi aggályok

A 2011-es népszámlálásról szóló törvényt a kormányváltás óta kétszer is módosította az Országgyűlés. Az őszi módosítás tette lehetővé, hogy a cenzus keretében a lakások címét is összeírják.

Waffenschmidt Jánosné, a KSH népszámlálási főosztályának vezetője az Indexnek alaptalannak nevezte a félelmeket, hogy a lakcímek és a lakásban élők adatai összekapcsolhatók lesznek. Mint mondta, a lakcím az adatgyűjtés teljeskörűségét szolgálja, de azokat a statisztikai hivatal nem dolgozza fel.

Ez lehet az utolsó

Szabó István lehetségesnek tartja, hogy az idei lesz az utolsó hagyományos népszámlálás. Egyre több országban honosodik meg ugyanis az a módszer, mely a hivatalos állami adatbázisokat kapcsolja össze (statisztikai célra) és használja az információk kinyerésére.

Ehhez azonban komoly jogszabályváltozásokra van szükség. A népességnyilvántartás, az oktatási és foglalkoztatási nyilvántartások jelenleg nem használhatók ilyen célra. A másik gond az, hogy alkalmatlanok is: nem közhitelesek és nagyon pontatlanok.

Emellett azt is biztosítani kell, hogy a névhez kötött adatok statisztikai célra kizárólag anonimizált formában legyenek felhasználhatók. Mivel a szenzitív adatokhoz nem lehet adatbázisból hozzájutni, ha azokra az állam a jövőben is kíváncsi lesz, vegyes rendszert kell majd kialakítani.