Szidtok itt mindenkit, gratula!!

2011.04.01. 20:12
Polgármestert választanak vasárnap az ezerháromszáz lelkes Csongrád megyei Felgyőn, ahol a falut 22 éve vezető Ábel István hivatalosan azért mondott le, mert az alpolgármester és a testület tagjai tiszteletdíjat szavaztak meg maguknak. A Délmagyarban kommentelgetők szerint a négy jelölt közül egyik sem alkalmas: az egyik vállalkozó polgármester akar lenni, a másik úgysem tud mit tenni, a harmadik messziről jött ember, és van, aki jobb, ha a tehénfejésnél marad.

– Orsi lesz a befutó.

– Fogadjunk, te Kaltenekkerre szavazol.

– Nem, a Horváth Lajosra.

– Horváthra? Annyit ígér, hogy azt még Orbán Viktor se tudná megcsinálni.

– Persze, hogy nem, a legnagyobb ellenségem, de legalább csinál valamit a faluért.

– Hollónénál biztos jobb, neki még parizert se adnak a boltban.

Így latolgatják az esélyeket a vasárnapi felgyői polgármester-választás előtt a faluszéli Goldban. Így elsőre kicsit homályos a fenti párbeszéd, ismerkedjünk hát meg a jelöltekkel. Ebben nagyszerű segítségünkre van a Délmagyarban helyilakos10 néven futó kommentelő, akit nem lehet elfogultsággal vádolni, mert valamennyi jelöltet egyformán utálja.

Harangozóné Pálnok Orsolya (köztisztviselő, a 2010-es polgármester-választáson 21,05 százalékos eredménnyel harmadik lett) Eddig sem tudott mit tenni, ezután sem tudna. A rosszindulatú megjegyzés hátterében az állhat, hogy Harangozóné a Felgyőtől 19 kilométerre fekvő Baks polgármesteri hivatalában dolgozik. Arról megoszlanak a vélemények, hogy mit csinál ott. Hívei szerint pályázatokat ír, ami nagyon sok pénzt hoz Baksnak, polgármesterként viszont már Felgyőre írná a milliókat. Ellenfelei viszont azt állítják, hogy szociális előadóként semmi köze nincs a pályázatokhoz, azokat egy rejtélyes Doktor írja.

Holló Lászlóné (mezőgazdasági vállalkozó, a 2002-es polgármester-választáson 18,6 százalékkal második, a 2006-oson 12,58 százalékkal harmadik lett.) Maradjon csak a tehénfejésnél, talán ott rendet tud rakni. A rendkívül gonosz megjegyzés arra utal, hogy valaha felcser volt a Vörös Csillag MGTSZ-ben. A falubeliek egyedül őt nem említették esélyesként.

Horváth Lajos (vállalkozó, a 2006-os polgármester-választáson 11,46 százalékkal negyedik, a 2010-esen 21,35 százalékkal második lett.) Vállalkozó polgármester. A nem túl jól sikerült oldalvágás arra vonatkozik, hogy bírálói szerint még a saját vállalkozásait sem tudja rendben tartani.

Kaltenekker László (építési ellenőr, a 2010-es polgármester-választáson 16,09 százalékkal negyedik lett.) Messziről jött ember. 28 millióért játszótér. A négy jelölt közül ő az egyedüli, aki országos hírnévre tett szert. A 2010-es polgármester-választáson nemcsak ő, hanem felesége is jelölt volt, amit a házaspár azzal magyarázott, hogy Kaltenekkerné is nagy számban kapott kopogtatócédulákat, amit udvariatlanság lett volna visszautasítani. A feleség végül visszalépett férje javára. És hogy mi az a 28 milliós játszótér? Egyesülete pályázaton nyert pénzből épített játszóteret a falu szélére, mivel az előző polgármester – a rosszakarók szerint hiúsági okokból – nem engedélyezte a faluközpontba építeni. A központból ezzel együtt nyolc perc séta az egész.

A kommentelőket különben a valaha volt felgyői ügyek közül a játszótéré osztotta meg leginkább. Két szélsőséges vélemény. Deszkás szerint miért jobb a falu közepe? "Nagyobb a forgalom (balesetveszély) nagyobb a zajszint, magasabb a CO? Talán csúszdát kellett volna építeni és azon ledobni a gyereket? Ha ennyire lusta, hogy vegye a fáradságot, akkor önnek a kutyája se lennék, nem a gyereke!” Robertoo: „Őrület, hogy milyen dolgok járnak az eszedben. Na a Te esetedben lehetne érdeklődni: – Ki szeretne a Deszkás gyereke lenni?”

És szót kell ejtenünk még egy jelöltről, Vincze Vilmos állatorvosról, aki Csongrádon él, de hosszú évtizedekig gyógyította a falu beteg állatait, a jelöltségtől viszont visszalépett. Mint mondja, telefonon zaklatták. A falubeliek nem vonják kétségbe állítását, bár volt, aki ezt szkeptikusan fogadta, de a többség szerint egy kis telefonos zaklatás miatt egy igazán tökös jelölt nem lép vissza.

Demagóg lemondás?

Az új választást a nyolcvanas évek végén még tanácselnökként kezdő Ábel István polgármester visszalépése miatt kellett kiírni. Döntése könnyű népszerűséget hozott neki, mivel azért adta be lemondását, mert a képviselőtestület és az alpolgármester tiszteletdíjat szavazott meg magának.

Ha viszont közelebbről szemügyre vesszük az esetet, akkor már nem ennyire idilli a kép: egyrészt alpolgármesterének tiszteletdíját például maga is megszavazta, másrészt a hiánnyal küszködő falu önkormányzati dolgozóitól az előző ciklusban megvonta a cafeteriát, miközben párszázezres tiszteletdíjáról (vagy legalább annak egy részéről) nem mondott le. A kákán is csomót keresők szerint csak jó ürügyet keresett a távozásra.

Az ember azt gondolná, hogy egy polgármester-jelölt ég a vágytól, hogy a nyilvánossággal is megossza véleményét, különösen a kampány utolsó napjaiban. Ehhez képest a polgármesteri hivatalban egyik jelölt elérhetőségét sem adták meg. Arra hivatkoztak, hogy ez két jelölt kifejezett kérése volt, de hogy melyik kettőé, azt már nem tudják, ezért inkább – hogy ne hibázzanak – senkiét sem adták meg.

Végül valamennyiükkel sikerült beszélnünk ugyan — egy ezerháromszáz lelkes faluban ez nem nagy bravúr —, de előbb ejtsünk szót magáról Felgyőről, mert története talán még a polgármester-választásnál is izgalmasabb.

Nem igaz, hogy tanyaközpont

A település két, egymástól légvonalban egy-egy kilométerre fekvő részből áll: öreg Felgyőből, azaz Felsőmajorból és új Felgyőből. (Van egy harmadik rész is, Alsómajor, de azzal most nem foglalkozunk.) Öreg Felgyő a régi uradalom köré települt, családi házait pedig a már a téeszes időben húzták fel. Zömmel öregek lakják, az utcák itt nem kövesek, mint új Felgyőn. A busz régen bejárt ide, de most a köves útig kell kiballagni, a megálló pedig nem fedett.


Nagyobb térképre váltás

A régi kastély toldozott-foltozott, rá se lehet ismerni. Sufnikat építettek hozzá, a homlokzatát több parabolaantenna csúfítja, a harmadik világban látni ilyen, még a gyarmati időben épült, de mára lepusztult házakat. A vasút szerelmeseinek (v. ö. vonatbuzi) igazi különlegesség, hogy az alsómajori istállóban néhány méternyi vágány megmaradt a Felgyőt Csongráddal összekötő kisvasútból.

A jóval fiatalabb új Felgyő első házait 1968-ban húzták fel az egykori kukoricás helyén. Érdekesség, hogy a központ közvetlen közelében viszonylag nagy területen fóliasátrak vannak, ezzel együtt saját szemünkkel győződhettünk meg róla, hogy a csanyteleki, tömörkényi, baksi trollok nem írnak igazat, amikor letanyaközpontozzák a települést: épültek itt társasházak, iskola, óvoda, sőt még templom is. (Az öreg Felgyő templomát lerombolták.)

Éljen a negatív kampány

A polgármester-választás üde színfoltja Horváth Lajos, akivel egyrészt személyesen beszéltünk, másrészt minden gátlás nélkül szapulta vetélytársait, különösen Hollónét, akiről azt állította, hogy a tavalyi polgármester-választáson még őt támogatta. A falubeliek a mostani választás előtt ebben a hitben vitték hozzá a Horváthnak szánt ajánlószelvényeket, amikre Hollóné, gondolva egy merészet, a saját nevét írta.

A példátlan incidensről meg akartuk kérdezni Hollónét is, aki előbb interjút ígért, majd visszakozott.

Horváth Lajos Harangozónéról azt mondta, hogy "nagy a család, kell a munkahely". Na, erről meg Harangozónét akartuk megkérdezni, de ő meg azért nem nyilatkozott, mert nagyon sok munkája van Bakson, és ígéretet sem tudtunk kicsikarni belőle, hogy mikor ér majd rá, ráér-e egyáltalán valaha is.

Kaltenekker Lászlóról azt sikerült kiszedni Horváthból – nem volt nehéz dolgunk –, hogy 1. Mercije van, de ne a kocsiról ítéljük meg. 2. Négy éve költözött ide, vagyis a helyi szleng szerint auslander, azaz gyüttmönt. 3. Jó az észjárása, de (mint azt már írtuk) nem felgyői. 4. A múltját nem sikerült kideríteni.

Kaltenekker Lászlóval, ha nem is személyesen, de telefonon sikerült beszélni. „Olyan helyen vagyok, ahová csak terepjáróval tudnának idejönni” – mondta titokzatosan. A faluban vissza-visszatérő vádra, miszerint nem felgyői, Kaltenekker annyit mond: „Mindenkinek szíve joga arra szavazni, aki neki szimpatikus.”

Kaltenekker az ellenfelek pocskondiázásába nem ment bele, szerinte mindenkinek egyenlő esélye van. Nem ígér sokat, csak azt, hogy béke, nyugalom, összetartás legyen, valamint felelős gazdálkodással szűnjön meg a hiány. Fejlesztésekre ebben a nehéz gazdasági helyzetben nem gondol.

Nem úgy Horváth Lajos, aki fórumának szórólapján állófogadásra invitálta a helybelieket, választási plakátokat nyomatott, amiből ugyan csak egyet találtunk  — épp a háza előtt. Az igazi teljesítmény azonban az a nyolcoldalas, csinos kis brossura volt, ami ígérethegyeket tartalmazott az élet minden területéről. Csak találomra: legyen megint megyei III. osztályú focicsapat, a 70 éven fölüliek élvezzenek kommunális adómentességet, támogassák a továbbtanulókat, hozzanak létre internetes videóletöltőt, szerezzenek be kisebb buszt és épüljön köztéri WC a sportpályára.

Arra, hogy minderre miből lesz pénz, Horváth Lajos azt válaszolta: „Ha nem mernék vállalni, akkor villanyt szerelnék.”

A vasárnapi polgármester-választás körüli indulatok csillapítására, egyúttal a faluban kialakult helyzet jellemzésére godzilla hozzászólását találjuk irányadónak – nem mintha a többi, háromezer-kétszáz magyarországi településre nem lennének érvényesek a szavai: „Szidtok itt mindenkit a kábel tv-s-től, Etelkáig!! Gratula!! Gondolom, a boltban meg a szemébe mosolyogtok, sőt még gratuláltok is!!!”