Hiller: a feudalizmus bűze terjed Magyarországon

2011.04.02. 13:43
Hiller István lett az MSZP szociáldemokrata platformjának elnöke. Arról beszélt, hogy a Fidesz a vármegyék világát akarja visszahozni, de már formálódik a demokratikus ellenzék, még ha az MSZP most még jelentéktelen szerepet is játszik ebben.

Hiller István szerint Magyarországon a feudalizmus bűze terjed. A politikus, akit szombaton az MSZP szociáldemokrata platformjának elnökévé választottak, a társulás ülésén kifejtette: az MSZP balközép párt, baloldali demokratikus irányzatok együttműködése kell, hogy legyen.

A platform tisztújító közgyűlésén elmondott beszédében Hiller István kijelentette: a szociáldemokraták ellenfele a "feltámasztott középkor" és az azt feltámasztó Fidesz-kormány, a vármegyék és főispánok világa. Hozzátette: a szociáldemokraták azok szellemi örökösei, akik "egyszer már kimosdatták" Magyarországot a feudalizmus bűzéből, Táncsics Mihályé, Szabó Erviné, Radnóti Miklósé, Kéthly Annáé, Krúdy Gyuláé, Bibó Istváné, József Attiláé és Ady Endréé.

Szólt arról is, tíz hónap elteltével kimondható: Orbán Viktor kormányát 2014-ben le lehet váltani, vagyis téves volt az a félelem, hogy "rendszerépítése" sikeres lesz, és az országot ciklusokon keresztül a Fidesz elnöke által vezetett kabinet fogja irányítani. Leváltásához pedig szerinte az "Orbán-ellenes demokratikus ellenzék" együttműködése szükséges.

Nincs mindenkinek helye az MSZP-ben

Hangsúlyozta ugyanakkor: bár az MSZP-nek nyitottnak kell lennie nem baloldali demokratikus irányzatokra is, nem lehet azok olvasztótégelye; nem baloldali irányzatoknak nincs helyük a szocialista pártban, ugyanakkor keresni kell velük az együttműködést. Arról az elképzelésről, hogy a szocialista pártnak az 1989-es demokraták gyűjtőpártjává kell válnia, úgy vélekedett: 1989 demokratizmusa kevés 2011 új feudalizmusával szemben, a köztársaság mai híveit szükséges összefogni.

Hiller István szerint a szociáldemokrata platform történetében új fejezet kezdődött azzal, hogy a közelmúltban alapító elnöke, Vitányi Iván, valamint vezetésének és tagjainak nagy része átigazolt a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platformba. Társulásuk jelenlegi céljáról azt mondta: nem elfoglalni, hanem befolyásolni, formálni akarják a pártot, konzultációt kezdeményezve az MSZP hét platformja között a 2013-ig követendő politikáról.

Hiller szerint felesleges volna takargatni, hogy a szocialista párton belül vita van, amelynek végső célja, hogy az MSZP vonzó és alkalmas legyen arra, hogy az országnak újra nyugatias szemléletű kormánya legyen. Ehhez az MSZP megkerülhetetlen, de önmagában nem elég - mondta, megjegyezve: az ország tele van "gazdátlan" szavazókkal.

Hiller István felszólalása után a társulás ülésén vita kezdődött. Lendvai Ildikó korábbi pártelnök és frakcióvezető ugyancsak arról beszélt: tévedés azt gondolni, hogy mindenkinek helye van az MSZP-ben, aki le akarja váltani az Orbán-kormányt, szerinte így a szocialista párt "kontúrtalanná" válna.

Nem az MSZP a motor

Bárándy Gergely a kormánypártok alkotmánytervezetét bírálva kijelentette: a Fidesz-KDNP célja a Horthy-rendszer feltámasztása. Mandur László azt mondta: március 15-én többen tüntettek a médiatörvény ellen, mint ahányan Orbán Viktort hallgatták a Nemzeti Múzeum előtt, ami jelzi, hogy szerveződik az ellenzék, az MSZP-nek azonban sokat kell még tennie azért, hogy ebben vezető szerepe lehessen.

Zárszavában Hiller István aláhúzta: nevetséges, ha egy 15 százalékos párt azt mondja a kétharmados kormánytöbbségnek, hogy "senkik vagytok". De - folytatta - látni kell, hogy egyre többen fejtik ki véleményüket a kormánnyal szemben, ennek azonban ma nem az MSZP motorja. A szocialisták szervezettsége és tapasztalata azonban hosszú távon kamatoztatható - mondta.

A szociáldemokrata társulás Hiller Istvánt egyhangúlag választotta elnökévé. Ügyvivő lett Andóczi-Balogh Zsuzsa, Barabás János, Bárándy Gergely, Burány Sándor, Göndör István, Horváth Csaba, Kaplár János, Kunhalmi Ágnes, Lendvai Ildikó és Steiner Pál.