Most mit tegyenek a parlamentrajongók?

2011.04.03. 21:57
A hardcore parlamentrajongók ugyan nem maradnak napirend előtti felszólalások és interpellációk nélkül, de az alkotmánytervezet már pénteken is unalmas részletes vitájának folytatásán kívül más nem lesz a hétfői ülésen.

Harmadik hetébe lép hétfőn az alkotmányozás, és bár ellenzék hiányában már az április 1-jei ülésnapon is legfeljebb a humorosnak szánt vagy azzá lett megszólalásokkal sikerült csak fenntartani az érdeklődést, hétfőre még marad öt óra időkeret a részletes vitára, így már reggel 9:30-kor megkezdik az ülést. Az öt órából másfél jutna az MSZP-nek és az LMP-nek, ezt alapból le lehet vonni. A reggeli kezdés annyiban befolyásolja a szokásos menetrendet, hogy a napirend előtti felszólalásokra értelemszerűen a napirend előtt, azaz már délelőtt sor kerül. Hogy miről lesz szó, azt vasárnap még nem tudhatjuk, a felszólalások listáját csak az ülésnapon hozzák nyilvánosságra.

A megszokást az interpellációk és kérdések képviselik, ezekre a szokott időben, délután kettőtől, illetve háromtól kerül sor. Lesz szó közfoglalkoztatásból kiesett munkanélküliekről, akikért a szocialisták két egyéni nyertesének egyike, Tóth József aggódik majd, míg az elempés Szilágyi Péter a közétkeztetés jövője miatt szomorú. Az önkormányzatok problémáival a jobbikos Bertha Szilvia és a szovialista Ipkovich György és Varga Zoltán szembesít majd, előbbi szerint Pest megye beteg, és meg kell akadályozni a kór terjedését, utóbbiak sorrendben a kistelepülési önkormányzatok és a kistérségek miatt lesznek szomorúak, mert szerintük a kormány ezek megszüntetését tervezi.

A jobbikos Korondi Miklós pedig úgy véli, megint vasutasokat akar kirúgni a kormány, "meddig folytatódik a leányvásár", szegezi a kérdést Felleghy Tamás nemzeti fejlesztési miniszternek, vagy valamelyik államtitkárának. A kormánypárti öninterpelláció témája az egyablakos ügyintézés, Navracsics közigazgatási miniszter vagy munkatársai beszélhetnek a megvalósítás körülményeiről és dátumairól.

Az interpellációk és a kérdések után lezárják az alkotmányozás részletes vitáját. A jogalkotásról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz - ezt az alkotmány kihirdetése miatt kell módosítani - nem érkeztek javaslatok, így nem lesz részletes vita, csak zárószavazás a jövő héten, amikor az alkotmánytervezethet benyújtott módosító javaslatokról is szavaznak.