Amnesty: A magyar elnökség nem emberi jogi minta az EU-nak

2011.04.04. 12:54
Csalódottságának adott hangot Magyarország eddigi teljesítményével kapcsolatban az Amnesty International, amely az EU-elnökségünk feléhez érve készített összefoglalót..

“Magyarország több alkalommal is elmaradt vállalásaitól, miszerint egy emberibb uniót igyekszik építeni" - mondta Nicolas Beger, az Amnesty International Európai Intézmények Irodájának vezetője.

"Magyarország maga is többször reflektorfénybe került az emberi jogok megsértése miatt. Erre példa a homoszexuálisok jogait korlátozó új alkotmánytervezet, a roma közösségek szélsőségesek általi zaklatása vagy a szólásszabadságot fenyegető új médiatörvény. Magyarország aligha nevezhető az unió mintaországának az emberi jogok tiszteletben tartása terén."

Az egész EU-t érintő kérdések közül az Amnesty International kritikával illeti a magyar elnökséget a menedékjoggal és a bevándorlással kapcsolatos ügyekben, továbbá a menedékjogot kérők és a menekültek fogvatartásának vagy az Európai Határőrizeti Ügynökség elszámoltathatóságának ügyében tapasztalt tétlenség miatt.

Ami az EU-tagállamokban élő roma közösségek emberi jogait illeti, az Amnesty International felrója a magyar elnökségnek, hogy nem segítette elő a romák szegregációja elleni, uniós szintű intézkedések megszületését, és hogy nem ítélte el azonnal és egyértelműen a kirekesztő megnyilvánulásokat Magyarországon és másutt.

Végül, az Amnesty International azt is kifogásolja, hogy az elnökség nem mutatott hajlandóságot uniós szintű támogatás biztosítására a szervezet által kiemelt tíz, egyéni emberi jogsértési esetben. "Az emberi jogok végső soron az egyének védelméről szólnak. Átadtunk a magyar elnökségnek egy listát tíz emberről,akiknek emberi jogai súlyosan sérültek. Sajnáljuk, hogy egyik esetben sem történt számottevő előrelépés" -mondta Beger.