Történelmi egyház lesz a Hit Gyülekezete

2011.04.04. 10:58
Bekerülhet a vallási szervezetek elitklubjába a sokáig fekete bárányként kezelt Hit Gyülekezete. Várható, hogy az egyházi törvény módosításának egyik mellékhatásaként kibővül a történelmi egyházak köre. Németh Sándor révbe ér.
Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze  (Fotó: Szigetváry Zsolt)
Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze (Fotó: Szigetváry Zsolt)

Több szintet különböztet majd meg az egyházak között az új szabályozás: a vallási szervezet számára adható legmagasabb szintű állami elismerés a történelmi egyház kategória lesz. Eddig három keresztény és egy zsidó egyház használhatta ezt a titulust, az egyházi törvény módosítása azonban újabb jelentkezők számára is megnyitja az elitklubot.

Az Orbán-kormány az üzleti célból létrejött szervezeteknek üzent hadat, amikor meghirdette az 1990-es egyházi törvény reformját. A hivatalos indoklásban általában az szerepel, hogy az új szabályozás feladata a hiteles egyházi és vallási tevékenységeket végző közösségek megerősítse. A kis létszámú és új szervezetek a törvény elfogadása után nem számíthatnak az egyházaknak eddig egységesen járó állami kedvezményekre. Szászfalvi László egyházi ügyekért felelős államtitkár legutóbbi ismertetője szerint a törvénytervezetben három szint szerepel: a történelmi egyházaké, az elismert egyházaké, valamint a vallási egyesületeké.

A történelmi egyházzá nyilvánításhoz az kell, hogy a szervezet legalább 100 év honosságot vagy 25 ezres lélekszámot tudjon felmutatni. Emellett országos intézményhálózat működtetését is bizonyítani kell. (A katolikus egyház azt szeretné elérni, hogy a törvényszövegben a vagy helyett és szerepeljen.)

A katolikus, a református, az evangélikus és a zsidó egyház mellett a kritériumoknak a Hit Gyülekezete is megfelel. Bár ezt a kormányzat eddig nem hangoztatta, az Index információi szerint az ügyben tárgyalások is folytak az előző Orbán-kabinet idején még politikai támadások közepette működő Hit Gyülekezetével.

A Németh Sándor által vezetett gyülekezet saját adatai szerint több mint 50 ezres tagsággal rendelkezik, és országszerte mintegy 150 közösséget működtet.

A történelmi egyházi kritérium teljesítését jelzi, hogy a gyülekezetet pénzadományban részesítők száma is közel jár a kitűzött létszámhatárhoz. Az egyszázalékos adótámogatások hivatalos listája szerint az Hit Gyülekezetét tavaly több mint 18 600-an támogatták.

Hack Péter korábbi parlamenti képviselő, a gyülekezet tagja az Index kérdésére elmondta, hogy valamennyi párttal folytattak megbeszélést. Az egyházügyi törvénnyel kapcsolatban azon az állásponton voltak, hogy az 1990-es törvény betöltötte történelmi feladatát, biztosította, hogy az állam a rendszerváltás után semleges maradjon, és ne korlátozza magyarországi hitéleti tevékenység kibontakozását.

Hack szerint a Hit Gyülekezete számára elfogadható, ha a kormányzat bizonyos kritériumok mentén különbséget akar tenni a szervezetek között. A történelmi egyház kategória elnevezésével kapcsolatban voltak fenntartásaik, de elfogadták, hogy a kormányzat ragaszkodott hozzá. A tárgyalásokon egyelőre olyan részletkérdések maradtak tisztázatlanok, hogy milyen módszerrel bizonyítsák az egyházak híveik létszámát, ez ugyanis hivatalosan nem nyilvántartható, szenzitív adat.

A kormányzat várhatóan az új alkotmány elfogadása után terjeszti a parlament elé az új egyházi törvényt, az év második felében pedig sorra kerül az egyházfinanszírozás átalakítása is.