Alkotmányellenes a köztisztviselők indoklás nélküli felmentése

2011.04.05. 15:41 Módosítva: 2011.04.05. 18:28
Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta és megsemmisítette a köztisztviselők indoklás nélküli felmentéséről szóló szabályozást.

Az Alkotmánybíróság keddi határozatában egyhangúlag megállapította, hogy alkotmányellenes a köztisztviselők jogállásáról szóló törvénynek az a szabálya, amely a munkáltató számára lehetővé teszi a köztisztviselő indokolás nélküli felmentését.

A testület az alkotmányellenes rendelkezést a határozat közzétételét követő nappal megsemmisítette.

Az Alkotmánybíróság februárban megállapította, hogy alkotmányellenes a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény alapján foglalkoztatott személyek indoklás nélküli felmentésének lehetősége.

A bírák keddi határozatukban kimondták: a korábban kifejtett alkotmányossági indokok alapján a munkáltató részére biztosított korlátlan felmentési jogkör a köztisztviselők esetében is alkotmányellenes. "Az indokolás nélküli felmentés lehetősége a köztisztviselők esetében is sérti ugyanis a jogállamiság elvét, a munkához való jogot, a közhivatal viseléséhez való jogot, a bírósághoz fordulás jogát, valamint az emberi méltósághoz való jogot", olvasható a közleményben.

Az Alkotmánybíróság most sem vitatta, hogy az államszervezet hatékony működése indokolhatja a közszolgálati jogviszonyban álló tisztviselők felmentési lehetőségének könnyítését a korábbi szabályozáshoz képest. Ennek azonban álláspontja szerint nem lehet módja a munkáltatói jogok gyakorlójának korlátlan döntésre való felhatalmazása.

Mint írták, a megsemmisítés időpontjának meghatározásakor az Ab figyelemmel volt arra, hogy - szemben a kormánytisztviselői jogviszonyra vonatkozó szabályozással - a köztisztviselői jogviszony megszüntetése az indokolás nélküli felmentést lehetővé tevő rendelkezés megsemmisítésével átmenetileg sem marad szabályozatlan.

A határozathoz Bihari Mihály, Bragyova András, Paczolay Péter és Stumpf István alkotmánybírák párhuzamos indokolást fűztek - olvasható a közleményben.

A kifogásolt, decemberi törvényjavaslat indoklása szerint a módosítás „lehetőséget nyújt a minőségi szakembergárda kialakítására és a köz szolgálatában végzett munka színvonalának emelésére”. A módosítást ellenzők érve az volt, hogy a jogszabály a Fidesz-káderek közszférába áramlását készíti elő, a régiekre pedig bénítóan hat és szervilizmusra kényszeríti őket.