Figyelj, Pisti, öltél már embert?

2011.04.06. 16:48
Összeegyeztethetetlen az ellentét a cigánygyilkosságok vádlottjainak vallomásai között. Az elsőrendű vádlott néhány garázda cselekményt bevallott, de azt mondta, ennél több nem történt, a negyedrendű szerint K. Árpád még egy katonatisztet is meg akart ölni. Előkerült a Katonai Biztonsági Hivatal szerepe az ügyben, de nem kerültünk közelebb a titokzatos fekete autóhoz.

Eddig is világosan látszott a cigánygyilkosságok tárgyalása során, hogy az első-, másod-, harmad-, illetve a negyedrendű vádlottak nem egy csapatban játszanak, a vallomásaik közötti ellentét azonban minden eddiginél élesebben mutatkozott meg a szerdai tárgyalási napon.

A per K. Árpád elsőrendű vádlott korábbi vallomásainak felolvasásával folytatódott, melyből kiderül, elismeri a galgagyörki, piricsei és tarnabodi támadásokat, ahol még nem voltak halálos áldozatok, de azt mondja, ezek garázda cselekmények voltak és nem is voltak ölési szándékaik. A tarnabodi támadástól kezdve azonban K. Árpád mindent tagad, szerinte egyetlen gyilkosságban sem vett részt, és a fegyverekkel ezután az elfogásakor találkozott legközelebb.

K. Árpád azt is elmondta, ezekben a támadásokban részt vett öccse, K. István másodrendű és P. Zsolt harmadrendű vádlott is. A nyomozás során tett vallomásait most is fenntartotta, ezeket a támadásokat pedig K. István is elismerte.

P. Zsolt harmadrendű vádlott ugyanakkor ezeket is tagadta, de ez inkább a védekezési taktika részének tűnik: a tárgyalás során eddig lényegében semmi mást nem tett P. Zsolt, mint minden kérdésre azt válaszolta, nem vettem részt a bűncselekményben.

Velük szemben áll Cs. István negyedrendű vádlott, aki elismerte, hogy részt vett a tiszalöki és kislétai gyilkosságokban, valamint elmondta azt is, a tatárszentgyörgyi gyilkosságot részletesen elmesélték neki. A szerdai napon a kislétai esetről szóló vallomás is előkerült.

Ugyan Cs. most csak kérdésekre válaszolt, nem vallomást tett, ezúttal lényegesen összeszedettebbnek és határozottabbnak tűnt, mint vallomása során, amikor többször is belezavarodott a történetekbe. A kislétai gyilkossággal és a többi bűncselekménnyel kapcsolatos vallomásra a többi vádlott nem is tudott érdemben mit mondani: K. István volt, hogy képtelen történetnek nevezte szavait, máskor pedig azt mondta, most már világos, „ez egy beteg ember". Ugyanígy tagadott K. Árpád és P. Zsolt is.

Cs. vallomásaiból ráadásul nemcsak ezt a részt olvasták fel, hanem azt is, melyben a Katonai Biztonsági Hivatalhoz (KBH) fűződő kapcsolatáról mesélt. Cs. 2003 óta jelentett különböző gyakorisággal a hivatalnak, a 2006-os zavarogásoktól kezdve főleg szélsőjobboldali csoportokról, focihuligánokról, sőt, magáról K. István másodrendű vádlottról is (akit régóta ismert).

Cs. vallomása szerint a tiszalöki gyilkosság után felkereste a kapcsolattartó tiszt. Ekkor nem tudta, mit tegyen, és elmesélte KBH-s kapcsolatát K. Árpádnak (Cs. szerint K. ebben az időben már halálosan megfenyegette őt és családját, ha bárkinek mesél az ügyről). Cs. szerint az elsőrendű vádlott őrjöngött, amikor ezt megtudta, és azt mondta neki, ha tudja, hogy ilyen kapcsolatai vannak, sose rángatja bele az ügybe.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Cs. szerint K. Árpád meg akarta ölni a tisztet, de ő lebeszélte erről, és elment a találkozóra, ahol azonban nem került szóba a tiszalöki gyilkosság, csak általában a romagyilkosságok. Cs. szerint ezután a kapcsolata a többi vádlottal újabb fordulatot vett, teljes ellenőrzésük alá vonták ezután és semmiről sem beszéltek előtte, ami a gyilkosságokkal kapcsolatos. Cs. szerint K. Árpád ekkor már pszichopataként viselkedett, és úgy érezte, őt is bármikor megölheti. A többi vádlott tagadta, hogy valaha is beszélt volna Cs.-vel a KBH-ról.

Cs. megtudta, hogy az egyik támogató Ny. Éva, a Perényi 1 szórakozóhely vezetője, K. Árpád szeretője. Cs. vallomása szerint Ny. Éva biztosította a helyet a fegyvereknek és a pénzzel is támogatta a csoportot. Ny. Évát tanúként hallgatják meg az ügyben.

A tatárszentgyörgyi eset részleteit vallomása szerint K. Istvántól tudta meg Cs., amikor a gyilkosságsorozatról láttak egy riportot a tévében. Ekkor egymásra néztek, és „azonnal levágta”, hogy a többi vádlott ezekben is benne volt. Vallomása szerint megkérdezte K. Istvánt, „figyelj, Pisti, öltél már embert?”, aki erre elmesélte neki az esetet.

Cs. szerint K. István azt mondta, Tatárszentgyörgyön az apa megtámadta P. Zsoltot, aki a házban vagy annak közelében volt, ezután lőtték le oldalról őt és fiát. Cs. szerint K. erről a támadásról azt mondta, „el lett baszva”. Ezt is tagadta az összes többi vádlott.

A tárgyalási nap végén Miszori László tanácsvezető bíró bejelentette, meghosszabbítják a vádlottak előzetes letartóztatását. K. István és P. Zsolt fellebbeztek, K. Árpád és Cs. István elfogadták a döntést.

Továbbra sem került elő ugyanakkor egy fontos részlet, melyet Bérdi Zsolt, K. Árpád védője szeretne tárgyalni. Eszerint Tiszalök felé az elkövetők felhívták egymást telefonon, és a készülékeik egymástól 10-20 kilométerre voltak, vagyis nem lehettek egy autóban, miközben a vádirat erről szól. Erről írt a nyomozati anyag alapján a mai Blikk is, mely szerint akár az egész vádirat széteshet, mert további elkövetőkről és egy védett tanúról is szó volt. A rejtélyes másik autóról egyelőre szinte semmit sem tudunk, a Blikk szerint a védett tanú egy fekete VW Tuareg hobbiterepjáróról beszélt. Ez összhangban áll azzal, hogy több bűncselekmény helyszínén egy fekete terepjárót véltek látni a helyiek. A per pénteken folytatódik.