Hunvald-per: Még a szerető testvére is kapott lakást

2011.04.07. 09:17 Módosítva: 2011.04.07. 14:51
Csütörtökön megkezdődött Hunvald György, volt VII. kerületi szocialista polgármester, valamint Gál György, korábbi SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnök büntetőpere a Fővárosi Bíróságon. A 26 hónapja előzetesben lévő Hunvald a vád szerint egy 24 fős bűnszervezet tagjaival együtt tizenhét önkormányzati bérházat próbált úgy eladni, hogy az önkormányzat helyett a résztvevők gazdagodtak. Az ár alatti értékesítések motorja, a Király utcai ügyvéd, Nagy György vádalkut kötött az ügyészekkel, és a politikusok szerepét feltáró vallomása miatt kimaradhatott az ügyből. Gál Györgynek a 366 milliós kenőpénzből szeretője diszkont lakásvásárlásának finanszírozására is telt.

A különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség Hunvald György korábbi VII. kerületi MSZP-s polgármester, Gál György korábbi SZDSZ-es önkormányzati képviselő és 23 társuk ellen még 2010 novemberében. Az ügyészség szerint a vádlottak éveken át részesei voltak az Erzsébetvárosban működő ingatlanpanamának, és egy gondosan felépített rendszerben – projektcégek közbeiktatásával – áron alul értékesítették a kerület tulajdonában lévő belvárosi házakat.

Hunvald Györgyöt elővezetik a Fővárosi Bíróság tárgyalótermébe
Hunvald Györgyöt elővezetik a Fővárosi Bíróság tárgyalótermébe

A nyomozás arra az eredményre jutott, hogy a polgármester jóváhagyásával, de Gál György által működtetett rendszer a hét-nyolc évvel ezelőtt levezényelt eladások során mintegy 600 millió forinttal rövidítette meg az önkormányzatot. A kár azonban ennek az összegnek háromszorosa is lehetett volna, ha nem figyel fel az ügyletekre a média és a hatóság, illetve ha a csoportban többen is nem válnak túl mohóvá.

A vizsgálatok tizenhét – főként a Király utcában és a zsidónegyed környező utcáiban található – épület 2003-2004-ben zajlott adásvételére terjedtek ki. A vád szerint a bizniszek lényege az volt, hogy Gál egy Király utcai ügyvéd, Nagy György ötlete nyomán vállalta, ráveszi az önkormányzat gazdasági bizottságát, tegyen javaslatot a képviselőtestületnek bérházak értékesítésére a Nagy érdekeltségi körébe tartozó, gyakran offshore-hátterű projektcégeknek.

A többnyire még bejegyzés alatt álló cégeket – melyekbe strómannak Nagyék ismerőseit ültették – a piaci árhoz közelítő, felsrófolt összegekért adták tovább külföldi befektetőknek, általában napokkal azután, hogy az önkormányzat és a projektcég között létrejött az adásvételi szerződés. A különbözet Gál és Nagy körének zsebében maradt.

Projektcégek, százmilliók

A csütörtöki tárgyaláson az ügyész ismertette a vádakat. A vád szerint amikor Nagy György egy-egy ingatlan ügyében először kereste Gált, a gazdasági bizottság vezetője mindig közölte, hogy mennyiért vállalja a közbenjárást a bizottságban és a képviselő-testületben. Ez az összeg házanként többnyire 20, néha 25 vagy 30 millió forint volt, a Gálhoz került kenőpénz teljes összege 366 millió forint. Ezeket az összegeket az első rendű vádlott akkor sem fizette vissza Nagynak, ha utóbb az üzlet meghiúsult.

A projektcégeket létrehozó Nagy és köre sosem a saját pénzüket kockáztatták: az önkormányzati ingatlanok vételárát eladásakor mindig a projektcég új vevője fizette meg az önkormányzatnak. A vádirat lényegi eleme, hogy Gál és Hunvald pontosan tudta: ha az ingatlanokat közvetlenül a tényleges vevőknek adnák el, az önkormányzat lényegesen nagyobb bevételhez juthatna.

Amikor 852 millió forint haszon kevés

A házak értékbecslését Nagy a negyedrendű vádlott Kormos Lajos cégével készíttette el, és Nagyék mindig erre az értékre adtak be vételi ajánlatot. Miután az ügyletekre a média elkezdett felfigyelni, Gál egyre gyakrabban jelezte, hogy a bizottságon nem tudja átnyomni a túl alacsony árat. Ilyenkor Kormoséknál új, akár 100-200 millióval magasabb értékbecslés készült, az elsővel azonos napra datálva.

Nagyék mohóságát jelzi, hogy több üzlet azért nem jött létre, mert elégedetlenek voltak a tényleges vevők által az ingatlanok mögötti cégekért kínált árral. A Király utca 21-en 805, a Király utca 15-ön 852 milliót kereshettek volna, és értelemszerűen ennyi lett volna az önkormányzat kára, ha "kicsivel" is beérik.

D  AS20110407005

Aki nincs a vádlottak között

Az ügyletek kulcsfigurájának Gállal és Hunvalddal ellentétben nem kell a vádlottak padjára ülnie. Nagy Györgyöt 2009-ben rövid időre korábbi üzlettársaival együtt letartóztatta a rendőrség, ám hamarosan visszatérhetett az egyik eladásra kiszemelt, de a vizsgálatok miatt önkormányzati tulajdonban maradt Király utcai házba, sőt újra bekapcsolódhatott az önkormányzat és a bérlők háborújába, amely éppen az ő korábbi ajánlatai miatt robbant ki. Nagy az előzetesben töltött napokban vádalkut kötött a hatóságokkal. Ennek tényét az ügyészség államtitokként, ügyét a bíróság elkülönítetten kezeli.

Az erzsébetvárosi expolgármester több mint két éve előzetes letartóztatásban várja, hogy pere megkezdődjön. A pontosított gyanúsítás szövege szerint Hunvald bűnsegédként elkövetett hétrendbeli, különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként csalással és kétrendbeli, különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalás bűntettének kísérlete miatt vitte rács mögé főügyészség.

Zárt szakasz államtitok miatt

A tárgyalás délután a vádlottak első meghallgatásával folytatódott, de a bíró részlegesen zárt tárgyalást rendelt el az ügyész indítványára, mert a vádirathoz nemrég csatolt, államtitkot képező dokumentumokat ismertet az ügyész. Úgy tudni, hogy ez a mozzanat összefüggésben van azzal, hogy az egyik vádlott ügyvédjével korábban nem ismertették védence nyomozati szakban tett vallomását, így nem tudott érdemben felkészülni a tárgyalásra.

Fiktív fizetések, ingyentelefon, leugró kerékbilincsek

Az önkormányzati ingatlanokról szóló szakasz után a tárgyalás a kisebb súlyú vádpontok ismertetésével folytatódott. Az önkormányzat több személyt is fiktív munkavégzéssel bízott meg. Ilyen volt Czibula Csaba fideszes önkormányzati képviselő, Szkvorcsinszkij Alekszander Petrovics és Váradi Éva, az elsőrendű vádlott szeretője.

Szabó Zoltán volt szocialista parlamenti képviselő részére – Hunvald javaslatára – a polgármesteri hivatal tanácsadói minőségben biztosított telefont bő 7 évig, jóllehet ilyen munkát Szabó – aki amúgy a képviselői munkájához az MSZP-től is kapott egy mobilt – nem végzett. Az okozott kár 6,3 millió forint volt. Szabót emellett két ízben is felbujtóként elkövetett hivatali visszaéléssel vádolják, amiért a kerületi jegyzőn keresztül telefonon elintézte, hogy kocsijára a VII. kerületben felszerelt kerékbilincset leszereljék.

Gál György egyes önkormányzati bérlakások odaítélésekor is sajátos elveket követett. Sógornőjének, Török Noéminek kiadtak egy Nefelejcs utcai lakást; az 5,8 milliós ingatlant nem sokkal később 526 ezer forintért vehette meg. Egy ismerőse, Bartos Gábor egy 8,7 milliós bérlakást vehetett meg hasonló helyzetben 862 ezerért.

Egy igazán nagyvonalú szerető

A legjobban Gál szeretője, Váradi Éva járt, aki kellemes fiktív állása mellé hasonló módon öröklakáshoz is jutott. Először egy Dob utcai, 64 nm-es bérlakást utaltak ki neki, de mivel ezt kicsinek találta, hamarosan egy másfélszer ekkorába költözhetett át Dembinszky utcába. Nem sokkal később a Gál vezette gazdasági bizottság hozzájárult, hogy a 18,7 millióra értékelt lakást megvehesse: 2,8 millióért, amit a gavallér Gál fizetett ki.

És ha ez nem lett volna elég, Váradi testvére, Nikolett is pontosan ugyanígy vehetett önkormányzati lakást, szintén a Dembinszky utcában, 8,4 helyett 1,4 millióért. Hogy a vételárat az ő esetében ki állta, arról nem szól a vádirat.

A sértett Erzsébetvárosi Önkormányzat képviselője kijelentette, hogy polgári jogi igényt támasztanak a vádlottakkal szemben. A zárolást végzésében a tanácsvezető bíró, Vincze Piroska jóváhagyta: Gállal szemben 604, Hunvalddal 455, Kardos Péterrel 31, Kormos Lajossal szemben pedig 600 milliós kárigényt próbál majd érvényesíteni az önkormányzat.

Szíjjártó Piroska bűnösnek, Kardos Péter pedig részlegesen bűnösnek vallotta magát. A többiek mind tagadják, hogy bűncselekményt követtek volna el. A per jövő kedden, Gál György meghallgatásával folytatódik.