Rokonaikat foglalkoztatják a KDNP-s képviselők

2011.04.08. 08:06 Módosítva: 2011.04.08. 08:06

A Blikk értesülései szerint a harminchét fős KDNP-frakcióban legalább kilenc olyan képviselő van, aki valamelyik rokonát foglalkoztatja közpénzen fizetett parlamenti titkárként. A párt azt mondja, ebben nincs semmi kivetnivaló.

Harrach Péter frakcióvezető elmondta, a képviselő személyi titkára egy bizalmi állás, gyakran munkaidőn túl, hétvégén is dolgozni kell.

"A KDNP húszéves tapasztalata az, hogy az ilyen munkát legjobban a családtagok tudják elvégezni, ráadásul az ő foglalkoztatásukat törvény sem tiltja. A havi nettó 85 ezer forintból, amit a képviselők erre a célra az Országgyűléstől kapnak, nehéz is lenne alkalmasabb embert találni, ezért a párt nem kíván változtatni az eddigi gyakorlatán" – mondta a frakcióvezető.

A hatályos törvények nem zárják ki, hogy a képviselők parlamenti titkárként – más néven képviselői alkalmazottként – rokonokat foglalkoztassanak. Az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény csak annyit mond ki: képviselőnként egy alkalmazottat fizet az Országgyűlés bruttó 130 ezer forintos fizetéssel. Ezekkel a titkárokkal a képviselő döntése alapján az Országgyűlés köt szerződést, köztisztviselőnek minősülnek, és közpénzből kapják fizetésüket.