Miniszterelnöki munkatársnak adták át az esztergomi petíciót

2011.04.09. 11:33 Módosítva: 2011.04.09. 13:37
Háromnegyed tízkor adta át az Orbán Viktorhoz címzett petíciót Tétényi Éva esztergomi polgármester a Parlament előtt a miniszterelnök sajtósának, miután Esztergomból gyalog jött Budapestre a vele szimpatizáló 150 fős menet élén.

Az ötfős delegáció Tétényi Évával a Parlamentnél háromnegyed tízkor adta át a petíciót a Miniszterelnökség egyik munkatársának, Török Kristófnak, aki Orbán Viktor helyett vette át a levelet. Az átvételkor közölte, hogy a nemzeti együttműködés nyilatkozatának szellemében fognak rá válaszolni.

A menet már a Parlament előtt (fotók: Huszti István)

A bejelentettnél negyedórával előbb történt az átadás, mert a vártnál hamarabb, már reggel 8-ra felért a polgármestert kísérő 150 fős menet a Szent István Bazilikához, és mivel fáradtak voltak, és fáztak is, minden programjukat előrébb hozták. Esztergom polgármestere a bazilikánál az Orbán Viktornak írt levelét is háromnegyed 9-kor olvasta fel 9 helyett. Ebben a helyi képviselőtestület feloszlatását kérik az Esztergomban fennálló politikai patthelyzet miatt.

Az éjszaka óta tartó, 45 kilométeres gyalogúton csak néhány emelkedő zavarta a szimpatizánsokat és "a Lánchídon volt ellenállás", mondták, ami alatt erős oldalszelet értettek. Menet közben a szakaszonként megálló buszon lehetett pihenni, és csak az idősebbek adták fel a gyaloglást a beszámolók szerint.

Az elhozott petíció

A város független polgármestere megköszönte a "zarándoklat Esztergomért” feliratú neonzöld láthatósági mellényben szétszóródó szimpatizánsoknak és a civil szervezeteknek, hogy a hosszú gyalogúton vele tartottak, és segítették. Kőbányáról, a XI. kerületből, sőt még Felcsútról is csatlakoztak, és a bazilika előtt összegyűlt kisebb tömegben az LMP-s Schiffer András is jelen volt. Több mint 7000 esztergomi lakos aláírásával foglalt állást az ügy mellett, ezt a petíciót hétfőn adják át az Országgyűlésben Orbán Viktornak.

A helyszínen a sajtónak is kiosztott, szombaton átadott levélből kiderült, hogy a megbékélés és a megújulás jegyében fordulnak a miniszterelnökhöz, aki a városuk díszpolgára is, azzal a problémával, hogy a helyi Fidesz-frakció a tavalyi októberi helyhatósági választások óta nem hajlandó az együttműködésre. A városvezető az általa tarthatatlannak nevezett helyzet megoldását csak egy előre hozott választás kiírásában látja.

"Nagyon elégedett vagyok, nem gondoltuk, hogy ilyen sokan végiggyalogolják, hogy civil összefogással ilyen szép eredményt lehet összehozni - mondta Tétényi Éva az Indexnek. - Sokan voltak mellettünk: Piliscsaba Jászfalun és Pilisvörösváron kiflikkel vártak minket, Dorogon az MSZP-s polgármester bányászlámpát adott". Itt pedig Varga György, Felcsút független polgármestere gratulált Tétényinek.

A bazilikához tértek vissza a Parlament után, ahol háromszáz galambot engedtek szabadon. "A béke galambjait engedtük el egy sóhajjal, hogy minél előbb hazaérjenek" - mondta a polgármesterasszony, majd fél 11-kor már haza is indultak. Busszal.