Egy igazi népmesei hős a Fidesz ellen

2011.04.09. 00:48
Gyalog indult Budapestre Esztergom polgármestere, hogy annak az önkormányzatnak a feloszlatását kérje, amit egyébként ő vezet. Meggyes Tamás bukása óta semmivel sem lett kevésbé balhés hely a város, sőt, már a csőd fenyegeti. Közben azonban feltűnt a nemzeti együttműködés rendszerének népmesei alternatívája, nemzetiszínű pogácsászsákkal.

Péntek délután Esztergom főterén klasszikus választási kampányesemény zajlott. Egy karakteres politikus beszédet mondott, lelkes támogatók tapsoltak, örültek és transzparenseket tartottak a levegőbe, néhányan még kiabáltak is és egyértelmű volt a közös cél, úgyhogy tényleg minden olyan volt, ahogy egy választási kampányban szokás. Pedig Esztergomban nincs is választási kampány.

Aztán száz ember, szigorúan kettes sorokban, neonsárga mellényben gyalog elindult Budapestre egy egész éjszakán át tartó túra keretében azért, hogy az önkormányzat feloszlatását kérjék. Ezt a menetet a mostani polgármester vezeti. Mi folyik már megint Esztergomban?

Úgy, mint nagyban

Tavaly ősszel úgy tűnt, megváltoznak a dolgok az egyik legbalhésabb magyar városban. Meggyes Tamás fideszes polgármesternek tizenegy év alatt sikerült annyi botrányt összehoznia, hogy kihívója, a függetlenként induló Tétényi Éva megkapta a szavazatok kétharmadát. Tétényi mögé mindenki odaállt, akinek elege volt Meggyesből, vagyis hasonló dolog történt, mint az országos választásokon, ellenkező szereposztással. Csak a folytatás alakult másként.

Hiába volt Tétényi nagy győzelme, a képviselő-testületben döntő többségben (tizennégyből kilencen) fideszes képviselők maradtak, élükön Meggyessel. A két oldal azóta semennyire sem működik együtt. Ezt mindketten elismerik, persze mindkét oldal szerint a másik hibája miatt. A fideszes képviselők kezdő lépése semmiképp sem volt barátságos, bejelentették, biztosan nem fognak alpolgármestert jelölni. Azóta már jelölnének, most viszont Tétényi nem kér belőlük, mert nem tud bízni bennük. Sőt: március 31-én bejelentette, annyira akadályozzák a munkájában, hogy nincs több közgyűlés, az egész testületet úgy, ahogy van fel kell oszlatni, és újat kell választani.

Az esztergomi Cohn-Bendit

Zoltai Dániel fideszes képviselő szerint inkább Tétényi az, akivel nem lehet együtt dolgozni, és képtelenség, hogy egy polgármester ne tartson testületi ülést. Szerinte Tétényinek semmilyen politikája nincs Meggyes besározásán kívül, így tulajdonképpen olyan, mint Daniel Cohn-Bendit, mostani akciójával is csak balhét akar. Azt elismeri, hogy nem Tétényi alatt került nehéz helyzetbe a város, de szerinte ez nem Meggyes politikájának, hanem az előző nyolc év kormányzati elvonásainak köszönhető.

A botrányok tehát mindennaposak maradtak Esztergomban, ennél is súlyosabb azonban, ami egy februárban nyilvánosságra hozott ÁSZ-jelentésből derült ki. Eszerint a város annyira eladósodott, hogy az már a működőképességét veszélyezteti. Ennek egészen kézzelfogható jelei vannak. Volt, hogy nem volt közvilágítás, júniustól pedig a tömegközlekedés is megszűnik.

Az esztergomi Churchill

Egy csődközeli város, élén egy megbénult önkormányzattal. A helyzet annyira reménytelennek tűnik, hogy nem csoda: Tétényi gondolt egyet, és a népmesei megoldást választotta. Miután több levelet is írt Orbán Viktornak, hogy oszlassák fel az önkormányzatot, és írjanak ki új választásokat, úgy döntött, gyalog viszi el neki a petíciót. A táv negyvenöt kilométer, egy éjszaka gyaloglás. Tétényi egyébként nem sportos alkat, az Indexnek azt mondta, a chruchilli elveket vallja. Készülésnek azért ezen a héten gyalogolt napi egy órát.

Ilyen hangulatban gyűltek össze a támogatók az esztergomi Széchenyi téren. Volt közöttük gyakorlott túrázó, aki azt mondta, meg se fog kottyanni a táv. Volt lelkes tini, aki még csak most kezdett foglalkozni a politikával, de máris elege lett abból, ami Esztergomban megy. Volt, aki abban reménykedett, egy ilyen túrán össze lehet barátkozni a hasonló gondolkodásúakkal. És olyan is, aki szerint egyszerűen disznóság úgy viselkedni egy hölggyel, ahogy a fideszesek teszik Tétényivel.

A több száz résztvevő olyan lelkes volt, amit Fidesz- és Jobbik-rendezvényeken kívül olyan eseményen, ahol konkrétan valaki mögött sorakoznak fel az emberek, nem nagyon látni mostanában.

Fogjuk meg egymás kezét

Az egész éjszakán át zarándokoló, az ellenségekkel megküzdő, mindenkit maga mögé állító, mégis törékeny asszony alakja egészen működőképes alternatívának tűnt a nemzeti együttműködés rendszerével szemben, miközben az is látszott, a népmesei figura valójában nagyon tudatos politikus. Fél év alatt Tétényi beletanult a szerepbe. Gyerekeket puszilt meg a villogó vakuk között, nemzetiszínű szalaggal átkötött pogácsászsákottartott a kezében, beszédét pedig azzal zárta, fogjuk meg egymás kezét, és énekeljük el a himnuszt. Aztán száz követőjével elindult Budapest felé, pedig az égen fekete felhők gyülekeztek. Azt mondta, legfeljebb felvesz egy esőkabátot.

Arra, hogy Orbán Viktornak kifejezetten nagy fejfájást a mostani menet sem okoz, az utalhat, hogy mindössze egy sajtósa veszi át szombaton az üzenetet. Zoltai Dániel szerint nem nagyon van rajtuk nyomás a párt részéről, hogy rendeződjenek a dolgok. Így volt ez Meggyes idején is; a Fidesz-vezetés és a pár esztergomi részének kapcsolata kívülről nézve legalábbis nehezen megfejthető.

Ebből elég volt

Tétényi szerint valaminek történnie kell. Ha most nem is írnak ki új választást, a helyzet tarthatatlan, és előbb-utóbb úgyis működésképtelenné válik a testület, fel kell oszlatni. A parlament kétszer oszlatott fel önkormányzatot a rendszerváltás óta: 1992-ben Tiszaderzsen és 2004-ben Tápiószelén. Esztergom esetében azért lenne különösen súlyos ez a megoldás, mert vagyonfelosztással járhat, vagyis el kellene adni minden 1990 után szerzett vagyontárgyat.

Bárkit kérdeztünk a Széchenyi téren, azt mondták, elképzelehetetlen, hogy egy új választáson megint ennyi fideszes kerüljön a testületbe. Az emberek nem azért szavaztak a változásra, hogy minden ugyanúgy maradjon. Abból pedig különösen elegük van, hogy Esztergomon szórakozik az egész ország.