A vadászat az igazi természetvédelem

2011.04.10. 21:18
Nem alantas vadászati szándékokból bővítené Semjén Zsolt vadászati védegyleti elnök – és miniszterelnök-helyettes – vadludakkal, récékkel, szalonkákkal kiegészíttetni a magyarországi vadászható fajok listáját, vélekedik a védegylet ügyvezető elnöke. Pechtol János szerint a vadászat valójában aktív természetvédelem, a kártevők módfelett hasznos elpusztítását szolgálja.

Pénteken írta meg a Hírszerző a birtokába jutott dokumentumok alapján, hogy Semjén Zsolt védett állatokat tenne vadászhatóvá, köztük a nyári és kanadai ludat, a barátrécét, a menyétet és a nyusztot. A KDNP elnöke, egyben miniszterelnök-helyettes és a magyar vadászati védegylet elnöke, Fazekas Sándor agrárminiszternek írt levelében azt is kéri, hogy állítsák vissza az erdei szalonka tradicionális tavaszi vadászatát is.

A javaslat kapcsán Gera Pál, a Fővárosi  Állat- és Növénykert korábbi állatgondozója, Pro Natura-díjas természetvédő azt mondta, elfogadhatatlan, hogy Semjén Zsolt madár- és emlősfajok vadászhatóvá tételére tesz írásbeli javaslatot. "Semjén Zsoltnak láthatóan fogalma sincs a hazai vadállomány helyzetéről" – fogalmazott a szakértő a Hírszerzőnek.

A vadászati védegylet szerint valójában azonban csak félremagyarázta Semjén Zsolt módfelett hasznos és előremutató javaslatait. Az OMVV (Országos Magyar Vadászati Védegylet) ügyvezető elnöke, Pechtol János vasárnap közleményt adott ki, amiben azt írja: "Gera úr nem a levél valós tartalmával foglalkozik, hanem amit kiolvasni vél belőle".

A védegylet szerint "egyes védett fajok komoly gazdálkodási gondokat okoznak", ilyen például a seregély vagy a kormorán. És köztudott az is, mondják a vadászok, hogy "a védett fajok okozta kártétel kompenzációjának teljes hiánya micsoda feszültséget okoz a mezőgazdasági termelőknél, ilyen például nyári lúd mezőgazdasági vagy a vidra halgazdasági jelentős kártétele".

Szerintük a javaslat nem a vadászati lehetőségeket bővíteni, hanem erre a problémára kínál megoldást. "Az EU illetékeseinek azzal is szembesülniük kellene, hogy egyes intézkedéseik – nevezetesen a madárvédelmi irányelv – nem egyformán kedvezőek bizonyos fajok számára" – írja a OMVV. A tavaszi szalonkavadászat, amit szintén javasolt Semjén, kifejezetten remek dolog, "az erdei szalonka magyarországi tavaszi vadászati gyakorlata például kedvezőbb az EU-ban folytatott őszinél".

A vadászok szerint "nem ördögtől való, hogy egyes fajok státuszát időről időre felülvizsgálják, és ha szükséges, védelmüket erősítik, vagy – a hazai természetvédelem számára felfoghatatlanul – megfelelő állománynagyság esetén a védelem csökkentését határozzák el, illetve hasznosíthatóvá teszik" (szó szerinti idézet). Megjegyzik azt is, hogy a szabályosan folytatott és ellenőrzött vadászat "tulajdonképpen aktív természetvédelem".