Megnyílik-e idén a boglári Gömbkilátó?

2011.04.11. 20:33
Adminisztrációs nehézségek akadályozzák a három éve lezárt balatonboglári Gömbkilátó felújítását és megnyitását, így kérdéses, hogy elkészülhet-e nyárra a kalandparkot és bob-pályát is magába foglaló beruházás - tájékoztatta a beruházó Sziszi Bt. tulajdonos-ügyvezetője hétfőn.

Csiszár Szilárd elmondta, hogy a Várdomb tetején található ipartörténeti műemlék és turisztikai látványosság  a Balaton-régió egyik jelképévé vált, ezért is fontos, hogy a Gömbkilátó mielőbb biztonságossá váljék és újra megnyíljon, de a munkának harmadik éve nem tudnak nekikezdeni.

A célra elnyert uniós támogatás körüli adminisztrációs gondok miatt továbbra is bizonytalan a beruházás sorsa, amely, ha zöld utat kapna, két hónapon belül megépülhetne - tette hozzá.

DVETT20101112032

Közlése szerint a projektet kezdetben főként Budapesten élő nyaralótulajdonosok támadták, ezért húzódott az engedélyeztetés. A terület karbantartását, előkészítését végző beruházókat feljelentették rókák, mókusok, hóvirágok, illetve az erdő kiirtásáért is, de mára a támadók is belefáradtak - fogalmazott Csiszár Szilárd, aki szerint "ahogy telik az idő, fogy a pénz és fogy a becsület".

Az engedélyeket az elmúlt három évben már beszerezték, a forrás is biztosított, jelenleg egy pénzügyi biztosíték ügyében kell újabb dokumentumokat benyújtani - közölte a további bizonytalanság okát.

A boglári Sziszi Bt. a projekt megvalósításához hosszú távra bérbe vette az önkormányzattól a természeti és régészeti szempontból is védett Várdomb 6,3 hektárnyi területét, a tetején lévő kilátó felújításának és egyéb fejlesztések ígéretével.

A beruházás részeként a Várdombon lévő erdőben 600 méter hosszú bob-pályát, valamint kötélpályákból, mászó-falakból, játszóterekből álló kalandparkot, színpadot és íjászpályát terveznek kiépíteni az örökségvédelem alatt álló földvár megkímélésével. A projekt 140 millió forint támogatást nyert uniós pályázaton, az összeg a költségek 50 százalékos támogatottságát jelenti.