Alaposan megvizsgálják az iskoláskorúakat

2011.04.12. 15:31
Várhatóan 2012 szeptemberétől már az új szabályok szerint vizsgálják meg iskolába lépés előtt a gyermekeket a pedagógusokból, pszichológusokból és orvosokból álló szakértői bizottságok.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a parlament szakbizottságának ülésén a szakképzés színvonalának emelését és a lemorzsolódás megakadályozását hangsúlyozta.

Elmondta: 2009-ben 13 ezerrel kevesebben fejezték be a szakképzést, mint ahányan beléptek. A lemorzsolódás okai sokfélék, a jelenség hátterében az áll, hogy a diákok nem megfelelő tudással és kompetenciával lépnek be a szakképzésbe, közölte.

A szakképzés színvonalának emeléséhez az első lépés, hogy az általános iskola eredményesebb legyen. A tervezett intézkedések között beszámolt arról, hogy az óvodáztatást hároméves kortól kötelezővé tennék, és alapos vizsgálat előzné meg az iskolába lépést.

Nem lesz nulladik évfolyam

A szakértői testületek döntése alapján a gyermek kerülhetne kislétszámú osztályokba, ahol egyéni program alapján zárkóztatnák fel, vagy normál osztályba vagy gyógypedagógiai-fejlesztő osztályba. A testületek döntését évente felül kellene majd vizsgálni. A korábban tervezett nulladik évfolyam bevezetéséről lemondanak.

Kitért a Híd-programra is, amelynek lényege, szintén az egyéni felzárkóztatás azoknál, akik nem felelnek meg a szakképzésbe történő belépésre. Azok számára, akiknek ez sem hozna eredményt, indítanák el a Híd2-programot, amelynek keretében egyszerűbb szakmát lehetne szerezni.

A tervek között szerepel még, hogy a szakképző iskolát végzettek is érettségit tehessenek plusz kétéves tanulmányok után. A négy kötelező érettségi tárgy mellett egy komplex szakmai tárgyból kell majd számot adni a diákoknak tudásukról. Hoffmann Rózsa beszélt arról is, hogy idegen nyelvet a hároméves szakképző iskolákban is oktatnának, és egy olyan komplex "civilizációs tárgyat" is bevezetnének, amely a kompetenciák fejlesztésére koncentrál, de a műveltségtartalmat is bővíti.

Feltétel lesz a C típusú nyelvvizsga

A diákok idegen nyelv tudásának javítása érdekében 2016-tól az egyetemi jelentkezés feltétele lesz egy C típusú nyelvvizsga. Jelenleg a hallgatók 40 százaléka azért nem szerzi meg diplomáját, mert nem tanult meg egy idegen nyelvet sem, mondta az államtitkár.