Gyurcsány szerint legatyásodik az ország

2011.04.12. 18:45

Gyurcsány Ferenc szerint magának köszönheti a kormány azoknak a költségvetési gondok túlnyomó többségét, amelyekkel az országnak szembe kell néznie. "Ebben a helyzetben azt reméljük, hogy a miniszterelnök nem marad rabja bárgyú adócsökkentési programjának, mert az fél év alatt lényegesen több kárt okozott, mint amennyi hasznot hozott" – közölte Hevesen, a városi MSZP-szervezet közéleti fórumát megelőző sajtótájékoztatón a volt kormányfő.

"Úgy látom, hogy ennek a kormánynak a gazdagoknak adott adó ajándéka rendesen legatyásítja az országot" – fogalmazott a politikus. A volt miniszterelnök, aki az MSZP Demokratikus Koalíció Platformjának elnöke is egyben, úgy vélekedett, a kormány adópolitikája miatt tavaly nyár óta "futunk a pénzünk után".

Ennek az intézkedéssorozatnak a legutóbbi eleme, hogy végleg zároltak a költségvetésből 250 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy a közszférától, a rendőrségtől, az iskoláktól és a kórházaktól vették el ezt a pénzt. Mindennek nem egy újabb világgazdasági válság az oka, hiszen nő a Németországba irányuló exportunk, már nem csökken a foglalkoztatás és a gazdaság immár nem zsugorodik.

Ennek az az oka, hogy a miniszterelnök, meggondolatlanul, felelőtlenül, oktalanul és igazságtalanul hatalmas ajándékot adott a legjobban kereső családoknak – hangsúlyozta a szocialista politikus. Arra az újságírói kérdésre, miszerint igaz-e, hogy Mesterházy Attila szocialista pártelnök megbuktatására készül, Gyurcsány Ferenc azt válaszolta: "Az a hír igaz, hogy Orbán Viktor leváltására készül a teljes demokratikus ellenzék. Eszünk ágában nincs egymással küzdeni."

Mint mondta, személyes ambíciói csak arra vonatkoznak, hogy Magyarország egy nyugatos, polgári demokratikus ország legyen, és működjön egy olyan balközép párt, amely valóságos alternatívát képes állítani a Fidesszel szemben. Ebben a helyzetben az a véleménye: az legyen a párt vezetője, akinek a kihívás pillanatában a legnagyobb esélye lesz a győzelemre – fűzte hozzá.

Szintén kérdésre válaszolva arról is szólt, hogy a Demokratikus Koalíció az MSZP azon része, amely a leghatározottabban igényli a széles demokratikus összefogást és az MSZP politikai, kulturális és mély szervezeti átalakítását.