Kezdődhet az aláírásgyűjtés azért, hogy már a 12 évesek is büntethetők legyenek

2011.04.12. 22:17

Megkezdődhet az aláírásgyűjtés abban a népszavazási kezdeményezésben, amely a jelenlegi 14-ről 12 évre szállítaná le a büntethetőség alsó korhatárát - derül ki az Országos Választási Bizottság (OVB) határozatából, amely a keddi Magyar Közlönyben jelent meg. A kezdeményező magánszemélynek 4 hónapja van a megfelelő számú aláírás összegyűjtésére.

A kezdeményező magánszemély az "Egyetért-e Ön azzal, hogy büntetőeljárásokban a büntethetőség alsó korhatára 12 év legyen?" kérdésről adott be országos népszavazási kezdeményezést. Az OVB határozatát 15 napon belül még meg lehet támadni.

Amennyiben 200 ezernél több aláírás gyűlik össze, az Országgyűlés ügydöntő népszavazást köteles elrendelni, amelynek eredménye kötelező a törvényhozás számára. Ha 100 és 200 ezer közötti aláírás jön össze, az Országgyűlés dönti el, hogy ügydöntő vagy véleménynyilvánító referendumot ír ki. Utóbbi végeredménye nem kötelezi a Parlamentet.

A büntethetőség korhatárának leszállításának lehetőségéről Orbán Viktor miniszterelnök is írt február végén Facebook-oldalán. Bejegyzése szerint az igazságügyi minisztérium a további szigorítás érdekében elkezdte egy új büntető törvénykönyv előkészítését, és napirenden van a büntethetőségi korhatár leszállításának kérdése is.

Az Origo.hu korábban azt írta, a 12 éves korhatár visszaállításán már az előző kormány is gondolkodott: az akkori Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban 2008-ban készítették elő az új Btk.-t, amely végül nem született meg. Frech Ágnes, a Fővárosi Bíróság büntető kollégiumának vezetője, aki tagja volt a szakmai bizottságnak, azt mondta, az elképzelés szerint leszállították volna 12 évre a büntethetőség határát, de előírták volna, hogy minden esetben külön meg kell vizsgálni a gyerekek belátási képességét. Vagyis megnézni, tudatában voltak-e elkövetett tetteik súlyának. Ha nem, akkor a fiatalok nem lettek volna büntethetők, hiába múltak el 12 évesek.