Az esztergomi Fidesz visszavág

2011.04.13. 15:43
Esztergom polgármestere a hétvégén egészen Budapestig gyalogolt, hogy aztán hétfőn a parlamentben Vona Gábor, a Jobbik pártelnök-frakcióvezetője átadhassa petícióját, amiben a városi képviselő-testület feloszlatását kérte. Szerdán a képviselő-testület többségi frakciójának vezetője tartott sajtótájékoztatót Budapesten, mindenért a polgármestert okolva.

"Egy, kettő, három, négy, Tétényi Éva saját vétségei elől menekül" - teszteli készségesen az esztergomi Fidesz-KDNP frakció munkatársa az RTV Esztergom mikrofonját Steindl Balázs szerdai sajtótájékoztatója előtt. Steindl, az esztergomi közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője azért jött el egészen Budapestig, hogy itt ellensúlyozhassa a hétvégén a fővárosig gyalogló polgármester, Tétényi Éva médiafölényét.

Tétényi, aki a városi közgyűlés március 24-i ülésén bejelentette tartós akadályoztatását, a hétvégén gyalog vitt el egy petíciót Budapestre, amiben a képviselőtestület feloszlatását követelte. Tétényi szerint annyira nincs együttműködés a két oldal, a város előző polgármesterét adó Fidesz és közte, hogy az ellehetetleníti a munkát.

Patthelyzet

Steindl sajtótájékoztatóján Tétényire tolta a felelősséget. Szerinte a Fidesz két nyílt levélben is kifejezte együttműködési szándékát, és bár hat hónapig valóban nem ajánlott alpolgármestert, de most már igen. Steindl sajtótájékoztatóján nem nevezte meg, ki lenne az alpolgármester, akiről végig egyes szám harmadik személyben beszélt, pedig a mellékelt sajtóanyagból tudjuk, hogy ő lenne az.

Steindl Balázs sajtótájékoztatója (Fotó: Nagy Attila)
Steindl Balázs sajtótájékoztatója (Fotó: Nagy Attila)

Esztergom a tájékoztatón kiosztott sajtóanyag szerint "az elmúlt években elnyerte az imázs díjat, ami a legjobban kommunikáló városnak járt, az Aquasziget az év élményfürdője lett 2008-ban, és leginkább ezekről lehetett olvasni a magyar sajtóban". Ennél azért több szó esett az előző polgármester, Meggyes Tamás viselt dolgairól. Meggyessel szemben akkora volt a felháborodás, hogy Tétényi az őszi önkormányzati választások általános fideszes tarolása közepette sajátos, a Jobbiktól az LMP-n át az MSZP-ig ívelő szivárványkoalíció támogatásával, a szavazatok közel kétharmadával nyert. Ugyanakkor a 14 tagú képviselőtestületben a Fidesz 9 mandátumot szerzett, jelöltjei valamennyi egyéni körzetben diadalmaskodtak. Ez vezetett a mostanra kialakult patthelyzethez.

Stendl szerint a patthelyzetről Tétényi Éva tehet, aki szerinte a képviselőtestület tiltása ellenére kezdte meg a súlyosan eladósodott városban az adóságrendezési eljárást - melynek következtében, ha most feloszlatják a képviselőtestületet, vagyonfelosztás lehet, azaz a város elveszítheti teljes, 1990 után szerzett vagyonát.

Készek az együttműködésre

Steindl szerint Tétényi nem írta alá az SZMSZ módosítását, ami tartós akadályoztatása esetén egy bizottsági elnöknek is lehetővé tenné a közgyűlés levezetését. Arról is beszélt, hogy a testület - bár alig tart üléseket - már 16 elmarasztaló határozatot hozott ellene.

"Egyetlen célja, hogy működésképtelenné tegye a várost" - mondta Tétényiről Steindl, aki ezzel indokolta, hogy április 12-én végül rendkívüli közgyűlést kezdeményeztek. Ezt Tétényi amúgy össze is hívta, de távolmaradt. Távollétében a Fidesz-KDNP frakciója levezető elnöknek választotta meg a korelnököt, aki a határozatokat is aláírta, melyek így, a Fidesz értelmezése szerint hatályba is léptek. És bár Tétényi jelezte, hogy a jövő hétfőn a reorganizációs terv elfogadására összehívja a közgyűlést, Steindlék elébe mentek, és a keddi ülésen elfogadták saját reorganizációs javaslatukat is. "Nem tudunk bízni a polgármesterben" - indokolta, hogy miért nem vártak hétfőig.

Mindezek ellenére Steindl állítja, hogy ők készek az együttműködésre. "Nem gondolkozunk abban, hogy a polgármesterasszonyt megbuktassuk" - zárta sajtótájékoztatóját.