Bajnai Gordon Amerikába költözik

2011.04.13. 06:55 Módosítva: 2011.04.13. 06:59

A Blikk információi szerint Bajnai Gordon volt miniszterelnök nemsokára a New York-i Columbia Egyetemen lesz oktató.

Bajnait még az év elején kérte fel az intézmény vezetése, hogy tartson kurzust náluk, ő pedig elfogadta a meghívást. Az Európai Unióról és az uniós gazdaságpolitikáról tart előadásokat és szemináriumokat.

"Most keres lakást magának, ilyen távolságot nem lehet ingázni, főleg hogy hetente több órát is kell majd tartania, tehát nem volt igazán kérdés, hogy ki kell költöznie" – mondták a lapnak a volt kormányfő környezetében.

A névtelenül nyilatkozó források szerint Bajnai hetente több napot készül, például a Közép-európai Egyetemen beült Balázs Péter volt külügyminiszter kurzusára, hogy minél felkészültebb legyen, amikor szeptemberben a tengerentúlon elkezdődik a szemeszter.

Nem beszél a terveiről

A volt miniszterelnök nyilvánosan kedden beszélt először azóta, hogy már nem miniszterelnök. Bajnai Gordon egy német politológiai intézet rendezvényén szólalt fel Budapesten.

A DeDi gyorselemzése szerint Bajnai kínosan kerüli, hogy esetleges politikai visszatéréséről vagy terveiről beszéljen, de nyilvánvaló, hogy régi csapatát az alapítványon keresztül igyekszik egyben tartani, és van még igénye a megszólalásra.

"Ha azzal számolunk, hogy Bajnai Gordon Orbán Viktor lehetséges kihívójaként visszatér a magyar politikába, akkor egy ilyen külföldi időszak kétélű lehet" – mondta a Blikknek Juhász Attila, a Political Capital elemzője.