Elítélték a rendőröket, akik hagyták megverni Révész Máriuszt

2011.04.14. 15:11
A bíróság másodfokon felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki mindkét rendőrre. A megvert fideszes országgyűlési képviselő védelmébe vette a rendőröket, mivel nem ők verték meg, és szerinte mások is kerülhettek volna a vádlottak padjára.

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön bűnösnek mondta ki és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azt a két rendőrt, akiket Révész Máriusz megverésének ügyében vádolták meg.

Cs. Attilát bűnsegédként elkövetett testi sértés, valamint bűnsegédként, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt, N. Attilát pedig bűnpártolás miatt ítélték 1-1 év, 2-2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre. A bíró döntését azzal indokolta: nem az említett rendőrök voltak a bántalmazók, de hivatásbeli kötelezettségük lett volna a képviselő segítségére sietni. Egyikük látta, a másik tudta, mi történt, mégsem intézkedtek. Magukat a bántalmazókat a mai napig nem sikerült azonosítani.

A bíró az indokláskor arról beszélt: Magyarország jogállam, amelyben a rendőr kényszerítő eszközt csak akkor alkalmazhat, ha az ő vagy mások testi épsége veszélybe kerül. A rendőrnek ugyanakkor kötelessége beavatkozni, ha valakivel szemben bűncselekményt követnek el, és a kollegialitás nem terjedhet ki bűncselekményben való részvételre.

A táblabíróság álláspontja szerint nem kétséges, hogy rendőrök verték meg Révész Máriuszt. A másodrendű vádlottnak, N. Attilának jelentést kellett volna készítenie, meg kellett volna kísérelnie felderíteni, kik követték el a bántalmazást. Ezzel szemben a vádlott nem tett semmit, megszegte hivatali kötelességét, mondta a bíró. Megjegyezte azt is, hogy a tanácsa gyakorlata alapján amennyiben ez a két rendőr követte volna el a bántalmazást, végrehajtandó szabadságvesztést kaptak volna.

Révész Máriusz 2006. október 23-án 19 óra körül a Rákóczi út - Síp utca sarka közelében a rendőrség demonstrálókkal szembeni csapaterős tömegoszlatása miatt országgyűlési képviselői igazolványát felmutatva a három sorból álló rendőri falhoz ment, hogy számon kérje a történteket. Eközben a rendőrök sorfalába keveredett, ahol hárman-négyen - akik csak rendőrök lehettek - körbeállták, tomfával vagy gumibottal leütötték, majd a földön fekvő, magatehetetlen, védekezésképtelen áldozatot még tovább bántalmazták, rugdalták 1-2 percen keresztül. A bíró szerint ebben az esetben jogos védelmi helyzet nem merülhet fel, a videófelvételek alapján akkor még komoly csetepaté nem alakult ki, csak a történtek után támadta meg a tüntetők egy tábora a rendőrsorfalat.

A  csütörtöki tárgyaláson részt vett Révész Máriusz is, és arról beszélt, hogy szerinte a vádlottak véletlenszerűen lettek kiválasztva, mások is kerülhettek volna a vádlottak padjára. "Hogy pont őket ítéljék el, ez bennem rossz érzést keltene" - mondta még az ítélet előtt.

Az ítélethirdetés után pedig azt mondta Révész újságíróknak, hogy a két ember "bizonyos szempontból véletlenszerűen vitte el most a balhét".
"Kicsit rosszízű számára az ítélet" – fogalmazott.

A másodfokú ítélet ellen a vádlottak és védőik fellebbezést nyújtottak be. A két vádlott jelenleg is rendőrként dolgozik. Ha a mai döntés válik jogerőssé, a két rendőr kikerülhet az állományból.