Gál György szerint csak morálisan vitathatók tettei

2011.04.14. 13:59
A Hunvald-per elsőrendű vádlottja vallomása szerint semmi kivetnivalót nem talál abban, hogy barátnője nagyobb lakásba költözését támogatta az általa vezetett bizottság. Szerinte arról is csak morálisan lehet vitatkozni, hogy az indoklás nélkül kiutalt lakásokat a bérlők szinte azonnal megvehették az ár töredékéért.

Gál György meghallgatásának második napján is csak erkölcsi felelősségét ismerte el a sok száz milliós önkormányzati korrupciós botrány büntetőperében. A vádpontok között van az erzsébetvárosi önkormányzattal kötött fiktív tanácsadói szerződés és a lakáskiutalás, amely után napokkal már meg is vehette az újdonsült bérlő az ingatlant töredékáron. A haszonélvező az 57 éves Gál György huszonéves barátnője volt, aki szintén vádlott az ügyben.

Gál több órás vallomása szerint a vádbeli, 2003 és 2008 közötti időszakban az MSZP-SZDSZ koalíció által vezetett önkormányzatnál bevett gyakorlat volt mindaz, amit neki az ügyészség felró. Gál, aki a kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának SZDSZ-es elnöke volt, ma is úgy véli: nem volt jogsértő, hogy barátnője havi bruttó 300 ezer forintot kapott tanácsaiért az önkormányzattól mint az erzsébetvárosi roma kisebbség problémáinak ismerője; kiutaltak neki egy 60, majd egy csaknem 100 négyzetméteres bérlakást; és megkapta Gál egyik hivatali telefonját is a három közül. Amikor azt kérdezte a bíró, hogy miért is támogatta a gazdasági bizottság Gál barátnőjének nagyobb bérlakásba költözését, a vádlott annyit mondott: "miért ne!?"

Gál szerint a tanácsadói szerződések megkötésekor nem támasztott olyan feltételt az önkormányzat, hogy legyen szakirányú végzettsége a tanácsadónak. A tanácsadók általában havi 280-300 ezer forintot kaptak, teljesítésigazolásra nem volt szükség. "Soha nem volt neuralgikus pont, kivel, miért kötnek szerződést a frakciók", volt, aki a feleségét alkalmazta, mondta Gál.

Az önkormányzati bérlakások kiutalásával kapcsolatos vádpont kifejezetten megdöbbentette Gált. Szerinte ez a vádirat "hangulati eleme", hiszen az Erzsébetvárost irányító két frakció eleve 60-40 százalékban osztozott ezeken az ingatlanokon, és e "két képviselőcsoport osztogatta a bérlakásokat".

Gál szerint a kiutalások indokoltságát nem vizsgálták, abban pedig szerinte nincs semmi különös, hogy esetenként a bérlők a kiutalás után napokkal már megtették vételi ajánlatukat, és máris megvehették a piaci ár töredékért az ingatlant. Gál sógornője is így jutott lakáshoz. Az elsőrendű vádlott azért annyit megjegyzett: "erről morálisan lehet vitatkozni".

Gálnak két hivatali mobilja és három kártyája volt, közülük az egyiket szeretője, majd  - a szerelmi viszony megromlása után - Gál felesége használta, összességében több százezres számlát hagyva az önkormányzatra. Arra a kérdésre, hogy mi indokolta a több hivatali telefont, Gál annyit jegyzett meg, hogy "másnak is volt", az egyiket pedig eleve azért kapta, hogy barátnőjének adja. "Természetesen" a telefonhasználat korlátlan volt, és külföldre is vonatkozott, mondta. Gál azt állította, hogy szándékában állt "rendezni" a telefonköltségeket.

A bíróság részletesen áttekintette Gál vagyoni helyzetét, és kiderült, hogy 2004-től szinte évente kötött életbiztosításokat, összességében több tízmilliós értékben, 2008-ban négyéves Jaguar S Type típusú autóját egy Jaguar XF-re cserélte, felesége pedig Land Roverét egy Mercedesre. Gál akkoriban több idős emberrel eltartási szerződést kötött a kerületben, néhány évig fizette helyettük a rezsit, és amikor meghaltak, megkapta lakásukat.

Amikor a bíró arról kérdezte Gált, hogy milyen jövedelmei tették lehetővé a jelentős kiadásokat, a vádlott azt válaszolta: önkormányzati karrierje előtt sikeres, tehetős vállalkozó volt, kábeltévé-hálózatokat épített ki, azután az egyiket 280 millió forintért sikerült eladnia.

A csütörtöki tárgyalás délután várhatóan Hunvald György másodrendű vádlott, a volt polgármester meghallgatásával folytatódik.