Medián: A Fidesz és Orbán népszerűsége is csökkent

2011.04.14. 14:18

A Fidesz támogatottsága a szavazókorú népességben újabb 5 százalékponttal csökkent, így a februári fordulat már egyértelmű tendenciának tekinthető –írja a Medián az április elején készített felmérésének adataira hivatkozva.

Emellett egyre több a bizonytalan, újabb rekordot, 40 százalékot ért el a pártot nem választók tömege, és mélyponton van, 45-ről 42 százalékra csökkent azok aránya, akik, ha most lennének választások, állításuk szerint biztosan elmennének szavazni. A visszaesés különösen jelentős a Fidesz szimpatizánsainál, ez magyarázza, hogy a kormánypárt támogatottsága a választani tudó biztos szavazók körében látványosan apadt (februárban 64, áprilisban 56 százalék), miközben a Fidesz vesztesége nagyjából egyenlő mértékben hoz többletszavazatokat az ellenzéki pártoknak: az MSZP és a Jobbik nyeresége 3-3, az LMP-é 2 százalék.

Mindezzel párhuzamosan romlott a legtöbb kormánypárti politikus – különösen a miniszterelnök (februárban 53, áprilisban 45 százalék) és a köztársasági elnök (februárban 49, áprilisban 40 százalék) – megítélése, valamint a kormány teljesítményével való elégedettség is. A romló mutató ellenére Orbán Viktor továbbra is a legnépszerűbb politikus. A második Pokorni Zoltán, a harmadik pedig Kósa Lajos.