Napok óta nem kapnak meleg ételt a gyerekek

2011.04.14. 17:45
Ebéd nélkül maradt összesen mintegy kétszázhatvan gyermek egy iskolában és két óvodában e héttől Baranya megyében, mert a konyhát üzemeltető, több mint 7,5 millió forintos tartozást felhalmozó egyházasharaszti iskola már nem tudja kifizetni a beszállítókat.

Vida Dezső, Egyházasharaszti független polgármestere csütörtökön elmondta: a helyi általános iskolában és óvodában, valamint a szomszédos Siklósnagyfalu óvodájában napok óta nem kapnak meleg ételt a gyerekek.  ”Az iskolások 99 százaléka roma, többségük eddig is csak itt kapott főtt ételt. Most, hogy már ez is megszűnt, félő, hogy egyre több gyerek marad majd inkább otthon” - fogalmazott a polgármester.

Vida Dezső közlése szerint a mintegy kétszázhatvan gyerek ellátását biztosító oktatási intézmény több mint 7,5 millió forintos tartozást halmozott fel az elmúlt időszakban, így már a beszállítókat sem tudják kifizetni. Kiemelte: ez nem az oktatási intézmény hibája, egyszerűen a csökkentett normatívából és a megemelkedett költségekből már nem tudott gazdálkodni az iskola. Emellett a siklósnagyfalui önkormányzat is 4 millió forinttal tartozik nekik - tette hozzá.

A polgármester csütörtökön 30 adag meleg ételt szállított Beremendről Egyházasharasztiba, hogy legalább a település óvodásai kapjanak enni. Mint mondta, szeretné, ha pénteken is sikerülne hasonlóképpen megoldani az ő étkeztetésüket. Azt, hogy jövő héttől hogyan kapnak enni a gyerekek, egyelőre nem tudta megmondani. Kitért arra: az iskola már februárban jelezte a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak, hogy segítségre szorul, de csak egy elutasító levelet kaptak a tárcától.  A túlélésért küzdő egyházasharaszti önkormányzat sem tud segíteni az iskolának, Vida Dezső szerint egy-két hónapon belül nekik is komoly finanszírozási problémáik lesznek. Az elmúlt hetekben már két alkalmazottól, egy pénztárostól és könyvelőtől is meg kellett válnia a polgármesteri hivatalnak - tette hozzá.

Egyházasharaszti és Siklósnagyfalu az ország egyik legszegényebb térségével, a Baranya déli részén található Ormánsággal szomszédos. Utóbbi település tavaly novemberben csődközelben volt, a helyi önkormányzat 13,5 millió forintos hiánya miatt veszélybe került az intézmények működtetése és a bérek kifizetése.