Előállították öt embert Hajdúhadházon

2011.04.15. 19:31 Módosítva: 2011.04.15. 23:28
Garázdaság miatt szabálysértési eljárás indult öt ember ellen, akik a rendőrség szerint járőröztek péntek este Hajdúhadházon. Egy jobbikos képviselő szerint ugyanakkor csak aláírásokat gyűjtöttek, a rendőrök pedig megalázó módon bántak velük.

Előállított öt embert a rendőrség pénteken kora este Hajdúhadházon, mondta Kelemen Éva, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Az öt embert "járőrözési tevékenység" miatt állítottak elő a hajdúhadházi rendőrkapitányságra, ellenük garázdaság szabálysértés miatt indult eljárás.

Gyüre Csaba jobbikos országgyűlési képviselő a rendőri akcióról szólva azt mondta, az egyesület tagjai pénteken délután nem járőröztek, hanem "civilként" aláírásokat gyűjtöttek Hajdúhadház főterén. A már több mint kétezer aláírást tartalmazó kérdőíven arra válaszolhattak a település lakói: akarják-e, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület továbbra is Hajdúhadház területén maradjon, és "polgárőr tevékenységet" folytasson.

Gyüre azt mondta, hogy öt jobbikos országgyűlési képviselő jelentétében, mintegy 30-40 rendőr, "megalázó módon ingre vetkőztette" és személyenként legalább tíz percig vizsgálta az ellenőrzés alá vont kilenc ember ruházatát, majd közülük öt embert elvittek.

A képviselő elmondása szerint "három polgárőrt" olyan erősen bilincseltek meg, hogy őket ellátásra a debreceni klinikára kellett szállítani. Gyüre Csaba jelenleg - azokkal a polgárőrökkel, akik szintén részt vettek az aláírásgyűjtésben, de őket nem vitték el - a Debreceni Városi Bíróság épülete előtt tartózkodik, míg más jobbikos vezetők a debreceni kertségi rendőrőrs előtt várják a fejleményeket, ahová - mint elmondták - az eljárás alá vont polgárőröket Hajdúhadházról átszállították.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) péntek délutáni közleménye szerint "rendőri jelenlétre" megszüntette járőrözését a Hajdúhadházon tartózkodó csoport, rend és nyugalom van Hajdúhadházon. Amennyiben a rendőrség ismételten járőrözést észlel, annak résztvevőit és kezdeményezőit "a hatályos jogszabályok maradéktalan betartására" fogják kötelezni - teszik hozzá.

Megkeresésünkre Rubi Gergely (Jobbik) országgyűlési képviselő azt mondta, hogy vasárnap éjfélig kiemelt járőrszolgálatot látnak el, utána egy hétig pedig kiemelt ügyeletet tartanak.

Rubi hétfőn azt mondta, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület két héten át, összesen kétszáz taggal járőrözik Hajdúhadházon demonstratív jelleggel, a közbiztonság javításáért. A járőrözést Hajdúhadház mellett kiterjesztették a két szomszédos településre, Téglásra és Bocskaikertre is.

Pintér Sándor belügyminiszter szerdán egy sajtótájékoztatón kijelentette, "bizton mondhatom, hogy ilyen jellegű járőrözés, mondvacsinált törvényesség mögé bújva nem lesz Magyarországon". A járőrözés a belügyminiszteri bejelentése után is folytatódott Hajdúhadházon.

A belügyminiszter a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjainak hajdúhadházi járőrözésével kapcsolatban csütörtökön egy EU-tanácskozáson kijelentette, meggyőződése szerint szabálysértések történtek, és a magyar hatóságok ennek megfelelően járnak el. A belügyminiszter azt mondta, a törvényesség talaján áll és a törvények betartását kéri a magyar állampolgároktól, a rendőröktől pedig azt, hogy tartassák be azokkal, akik erre maguk nem hajlandóak.

Rubi pénteki hajdúhadházi sajtótájékoztatóján azt mondta, felszólította Pintér Sándort, hogy nevezze meg azokat a jogszabályokat, amelyeket szerinte megsértett a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és tagsága. Amennyiben megnevezik az állítólagos szabálytalanságokat, azonnali hatállyal intézkednek azok megszüntetésére, mondta.

Azt mondta, hogy az önkormányzattól írásos területfoglalási engedélyük van a településre vasárnapra meghirdetett demonstrációra, amelyen Vona Gábor, a Jobbik elnöke lesz a szónoka. A képviselő ugyanakkor azt elismerte, hogy a polgármesteri hivatal vendégházából ki kellett költözniük, ugyanis a korábban két hétre szóló bérleti engedélyt a város visszavonta.