Tüntetéskalauz a horrormaszktól a pityogó Fészbuk Feriig

2011.04.15. 14:20 Módosítva: 2011.04.15. 15:11
Kirándulás? Állatkert? Foci? Partizás Pyramidra? Kertészkedés? Peca? Kutyaviadal? Jelmezes felolvasás Harrach Péter beszédeiből? Rengeteg szórakozási lehetőséget kínál a következő négy nap, de szokatlan módon a politikai programkínálat a legerősebb. Persze nem véletlenül, hiszen hétfőn fogják elfogadni a Fidesz-alkotmányt. Tüntetés jelmezben, zsarukkal vagy fáklyás ifjúkommunistákkal? Most mindenki megtalálhatja a neki való bulit. Tüntetéskalauz.

1. - Péntek 18 óra, Egymillióan a sajtószabadságért + roma-, meleg- és civil szervezetek, Alkotmány utca

Pénteken nagyágyúval indul a programsorozat, hiszen az az Egymillióan a sajtószabadságért! (ES) nevű, Facebookon szervezkedő civil csoport szervezi az alkotmányozás elleni tiltakozást, amelyik eddig a Kétharmados Kor messze legnagyobb demonstrációját tudta összetrombitálni az Erzsébet hídhoz. Délután hatkor kezdenek, hol máshol, mint az Alkotmány utcában. A szervezésben az ES-en kívül részt vesz egy rakás roma- és jogvédő szervezet, illetve ebbe a demonstrációba olvadt bele a meleg bloggerek és LMBT szervezetek által korábban ugyanekkorra, ugyanide szervezett tüntetés. Lesz zene, aztán sokan fognak beszélni 5-5 perceket, egymilliósok, meleg aktivisták, a TASZ-os Dénes Balázs, aztán Balogh Artúr, a lendületes roma politológus és Istvánffy András. Úgy tudjuk, hogy hivatalosan 70 percnyi beszédet terveznek, de nekünk megsúgta egy szervező, hogy lesz az másfél óra is. Egy adott ponton állítólag sípokat fognak osztogatni, kiváncsian várjuk a jobbos fütyülős nénikék bal-liberális reinkarnációját!

Kinek ajánljuk?

- Izgalmi állapotban lévő állampolgároknak, politikai pártszimpátiától függetlenül

Egy dologban feltétlenül következetes volt eddig az Egymillióan a sajtószabadságért! (amit csak azért sem fogunk az általuk választott, visszataszító becenéven Millának nevezni): keményen elhajtotta a mozgalomhoz törleszkedő politikusokat, élükön Fészbuk Ferivel, aki korábban Gyurcsány Ferenc néven volt miniszterelnök

- helyezkedőknek

A megmondók azt mondják, hogy az Egymillióan a sajtószabadságért! az új SZDSZ, esetleg az új MSZP vagy talán a még újabb LMP, vagy éppen egyik sem. Aki most elmegy, később, mondjuk a következő választások után nyugodtan behazudhatja, hogy a legelejétől ott volt az új kormánypárt összes korai megmozdulásán. Olyasmi ez, mint egy tízes alatti sorszámú Fidesz-igazolvány.

- rendszerváltó hangulatba került kismamáknak

Az Egymillióan rendezvényein ritka a rendőr- és öregasszonyroham, a hangulat pedig kifejezetten csecsemőbarát.

- anyátlan balos szadisoknak

Távolról nézve mégis ez van a legközelebb ahhoz, amilyen az SZDSZ balszárnya volt valamikor.

- kozmopolitaelleneseknek

Az eddigiek alapján Ön azt gondolta, hogy már megint a szokásos szoclib rinyálás? Nagyot tévedett! Istvánffy András, a mozgalom egyik legtöbbet szereplő arca az Indexnek adott interjújában például azt is mondta, hogy az egykori SZDSZ-szel az volt a baja, hogy a párt kozmopolita volt. Erre varrjon palesztin kedőbe burkolt, csegevarapólós újbaloldali gombot!

- svédeknek

Istvánffy András svéd típusú szociáldemokrata mozgalomban gondolkodik, úgyhogy aki az alkoholtilalommal kombinált kendőzetlen pornó plusz a rettentően magas adók híve, az sem töltheti máshol a péntek délutánt!


Tüntetési szezon nagyobb térképen való megjelenítése

2. szombat 10, szakszervezeti rendőrtüntetés, Hősök tere-Kossuth tér

Szombaton délelőtt 10-kor a Hősök terén nagyszerű szakszervezeti rendőrtüntetés várja a kényszerítő eszközök szerelmeseit.

Kinek ajánljuk?

- Elégedetlen rendvédelmi dolgozóknak

- A "Tippeld meg, hogy priuszos vagy rendőr!" játék rajongóinak

A Belügyminisztérium ugyanis megtiltotta az egyenruha viselését az eseményen.

- A Gyurcsány-féle délutáni misztériumjátékra melegítő tüntetőknek

A Köztársaságért Könnyező Madonnát Gyurcsányt megpillantani felér egy jó nyalat LSD-vel. Ez az élmény várja azokat, akik délután háromra elmennek az Örökmécseshez a Charta tüntetésére. Aki nem annyira gyakorlott a pszichedelikus drogok fogyasztásában, az délelőtt ugorjon el 15 percre a Hősök terére. Előző demonstrációján ugyanis a szervező rendvédelmi szakszervezet egy rendőregyenruhába öltöztetett csontvázat állított fel, amelyre azt írták: "Szél(l) Kálmán rendőr őrmester vagyok, 65 éves, a mai napon mentem nyugállományba", míg egy másik transzparensre azt írták: "közterületről a köztemetőbe". A Hősök terén nyilván valami hasonlóan zavarba ejtő látvánnyal készülnek, ami jó edzés délutánra.

hosok

3. szombat 15 óra, Charta-tüntetés, Örökmécses

A hétvége királyprogramja a szombaton  háromkor, a Batthyány-örökmécsesnél kezdődő Charta-tüntetés lesz a Fidesz-alkotmány ellen, a főszerepben a magyar politikai elit Bunyós Pityujával vagyis Gyurcsány "Fészbuk Feri" Ferenccel, az emberrel, aki létrehozta a Magyar Demokratikus Chartát. Ha valaki nem látta volna, a Mester egészen döbbenetes videóval invitálja tüntetni a barna esőtől rettegő állampolgárokat. A pár perces felvétel, amin Ferenc a legszebb napjait idézően nyíg, mórikál, selypeg, hüppög és facsar arcot, megfigyelők szerint több évtizedre bebetonozta a helyét a magyar audiovizuális politika top 50-es listáján.

Kinek ajánljuk?

- Aki szerint már csak egy ciklus kellett volna a Ferinek, hogy meg tudja valósítani az igazi reformokat

4. vasárnap 14 óra, LMP, Vörösmarty tér

Horrormaszkkal az atommentes, kenderalapú ruházatért! Az LMP mindig is vonzódott a közterületen végzett bizarr mutatványokhoz. Minden magyar ember szívét megdobogtathatja, hogy a debil skandálás aktuális világranglistáját - megelőzve a sokkal esélyesebb, télen is fedett pályán készülő dél-koreaiakat és japánokat - a magyar párt vezeti az atomenergia ellen a budapesti Dunakorzón nemrég bevetett "Héj-héj, hó-hó, nukler lobbi hez tu gó!"-val. Ki tudja, vasárnap délután kettőkor a Vörösmarty téren talán ezen is túltesznek. A párt történetének legfontosabb demonstrációjaként beharangozott tüntetésre ugyanis horrormaszkos videóklippel hívogatnak a biomüzlisek. A maszk egy szóvicc része, miszerint a leendő Alkotmányból az derül ki, hogy a Fidesz arctalan tömegnek tekinti a választókat.

Kinek ajánljuk?

- dél-koreaiaknak

- természetkedvelő láncfűrész-tulajdonosoknak

- együttérző plasztikai sebészeknek

5. hétfő, 8 óra 30, Pac-Man élőkép az alkotmányozás ellen, Alkotmány utca

A hétfő undorító, nyomasztó nap? Lehet, hogy a történelemben eddig mindig az volt, de most, ha lehetséges, még pezsdítőbb lesz a hét eleje, mint a szombat vagy a vasárnap.

Akiknek beszorult a feje a bong elkeskenyedő nyakrészébe

A reggel a Pac-Manizáció nevű tiltakozó performansszal indul az Alkotmány utcában, fél kilenckor. Azért ott és azért akkor, mert a közeli Parlamentben délelőtt lesz az Alkotmány zárószavazása. A terv az, hogy 100, fehérbe öltözött aktivista nagy paragrafusjelet formál az utcán, majd, ahogy elkezdődik a név szerinti szavazás, minden "igen" elhangzása után két, narancssárgába öltözött demonstráló helyezkedik el a paragrafus közelében. Amint vége a szavazásnak, a narancssárgák Pac-Man alakba állnak össze, és közösen úgy tesznek, mintha megharapnák a paragfust. Mindezt egy daruról lefotózzák.

Az Index tippje az, hogy ennek hatására délután kettő felé már le is mond a kormány, így aki ennek örül, háromra már mehet is örömtüntetni a Kossuth térre.

Ez itt az akció Facebook-oldala, ez meg itt egy applikáció, amivel gyakorlni lehet a pekmenezést.

Kinek ajánljuk?

- 35 év alattiaknak

Mert a szervezők kifejezetten nekik találták ki az egészet, annyira, hogy az idősebbeket direkt megkérték,  maradjanak otthon.

- Akik az istennek nem találják a vízipipa szopókáját

- A Hősök terén évek óta óriási Béke-jelet alkotó aktivistáknak

- Iskolakerülőknek, a szüleik vérét szívó húsz pluszos-kora harmincas álfiataloknak és közéletileg aktív munkanélkülieknek

Hiszen ki más érne rá hétfőn egész délelőtt?

- A húsz pluszos-kora harmincas álfiatalokat eltartó szülőknek

Mivel a szervezők ezt írják az akció oldalán: "az idősebbek most a bölcsességükre hagyatkozva lépjenek hátra kettőt, és nézzék meg, mit hozunk létre önerőből, apu és anyu közreműködése nélkül."

6. 10 óra, 17 óra, 19 óra 30, szocialista maraton, Szikra, Jászai tér, Újpesti rakpart

A tüntetésmaratonra az MSZP teszi fel piros koronát, a párt egész hétfőn izgalmi állapotban lesz. Az izgalom addig azért nem terjedt, hogy a potenciális résztvevőket legalább az mszp.hu-n vagy a societas.hu-n keresztül meghívták volna az eseményekre, de mi az extrém fanatikusok azért kiderítettük, mi lesz.

Miközben a csonka Parlament délelőtt a Fidesz-alkotmányról szavaz, az MSZP-sek részországgyűlést tartanak a kultúrcentrummá alakult egykori Szikra moziban. Egyszerűen eldönthetetlen, melyik a keményebb program, de utóbbira szabad a bejárás. Délután 3-kor jön az újabb humorhullám, a főváros nagy közlekedési csomópontjait ugyanis élvonalbeli szocialista politikusok lepik el, és beszélgetni fognak a néppel, kis pultok mögött állva. Aztán délután ötkor Hiller ex- és Mesterházy jelnlegi pártelnök vezetésével felavatják a Köztársaság emlékkövét az Újpesti rakparton, ami cselesen az Újlipótvárosban található. Végül este fél nyolckor a legkeményebb motorosoknak jön a fáklyás felvonulás a Jászai Mari térről a Bibó-szoborig.

Kinek ajánljuk?

- Akiknek nem idegen gondolat egy Horváth Csabát ábrázoló lábikratetkó vagy egy Tóth Jóskás hajpánt.

Mindenkinek boldog tüntetést kívánunk!